Muzeu Kombëtar i Fotografisë Marubi është shtëpia e një koleksioni të jashtëzakonshëm fotografish të rralla, me bazë trashëgiminë e piktorit dhe fotografit italian Pietro Marubbi i cili e ushtroi artin e tij në Shkodër dhe brezave që vijuan dhe ruajtën këtë pasuri të pazëvendësueshme. Një ndër objektet e pakta që nuk ndodhen në formatin origjinal në këtë Muze janë disa imazhe të rrethuara nën zbukurimin e motiveve të luleve, të cilat ndodhen në arkivin e Sulltan Abdylhamitit II në Stamboll. Ndër hipotezat për përfshirjen e tyre në koleksionin në Stamboll është fakti që Sulltani i vetë-iz oluar në fundin e jetës së tij, informohej për zhvillimet në Perandori përmes fotografive, ose që ato janë dhurata të pashallarëve të vilajeteve kundrejt tij./Lexo.com.al/e.c.