Nga Ylli Pata/ Nëse shikon Aktin e Presidentit të SHBA, Joe Biden, për të luftuar korrupsionin global, shikon se në atë shkresë që ka fuqi të madhe ligjore gjen në mënyrë të qartë gjurmët e Sali Berishës, i cili pak kohë më parë u shpall “Non Grata” nga Sekretari i Departamentit Amerikan të Shtetit, Antony Blinken.

Në shkresën e Sekretarit Amerikan të Shtetit, theksohet se “Aktet e korrupsionit të ish-Presidentit të Shqipërisë Sali Berisha minojnë demokracinë në Shqipëri ”.

Ndërkaq, në Urdhërin Ekzekutiv të Presidentit Joe Biden theksohet se “E gjithë prona dhe interesat e kësaj prone që ndodhen në Shtetet e Bashkuara, janë të bllokuara dhe nuk mund të transferohen, paguhen, eksportohen, tërhiqen ose trajtohen ndryshe në: çdo person i përcaktuar nga Sekretari i Thesarit, në konsultim me Sekretarin e Shtetit: janë përgjegjës ose bashkëpunëtor në akt, ose përfshihen drejtpërdrejt apo indirekt në veprime, ose politika që minojnë proceset demokratike në institucionet e vendeve të Ballkanit Perëndimor”.

Edhe pse akti i Presidentit nuk është nominal, natyrisht pasi ka karakter normativ, ai duket se ka një “lidhje të artë” me vendimin e Sekretarit të Shtetit për Sali Berishën.

Pas këtij urdhëri, Sali Berisha nuk do të mundet të bëjë më asnjë transaksion për të paguar një lobist, studio avokatore, një grup lobimi, apo edhe kongresmen apo senator, që të mundohet të mbrojë emrin apo figurën e tij. Pas këtij vendimi, asnjë shoqatë apo një grupim në SHA, nuk mund të bëjë asnjë transaksion lobimi apo reklame në dobi të Sali Berishës dhe familjes së tij, pasi do të sekuestrohen e bllokohet çdo transaksion.

Në SHBA, një organizatë dikur me emër të madh si Vatra është drejtuar prej ish-zëdhënësit të Sali berishës, që më pas ky i fundit e emëroi edhe konsull të Shqipërisë në Nju Jork.

Përfaqësues të kësaj organizate, më pas ishin edhe në fushatën zgjedhore të 25 prillit në Tiranë, gjoja se sillnin frymë nga SHBA. Por asistuan në veprime e akuza që aktorë politikë të opozitës u bënin SHBA-së dhe zyrtarëve të saj.

Që prej daljes së aktit të Presidentit Amerikan, Joe Biden, asnjë organizatë nuk mund të lobojë në emër të Sali Berishës, bashkëshortes së tij Liri, djalit Shkëlzen, vajzës Argita, e dhëndrit Jamarbër, që janë shpallur Non grata nga Departamenti Amerikan i Shtetit.

Por urdhëri ekzekutiv i presidentit Biden shkon edhe më tej, heton në mënyrë të qartë çdo transaksion, aset, apo edhe pronë që nuk zotërohet nga personat që nga Departamenti i Shtetit janë shpallur Non Grata, por që sipas dokumenteve ka të dhëna që ka lidhje të këtyre aseteve me subjektet që janë pjesë e aktit antikorrupsion.

E akti i Presidentit Biden e thekson në mënyrë të qartë se në këtë rast Sekretari i Thesarit, konsultohet me Sekretarin e Shtetit për të marrë vendimin e ngrirjeve dhe bllokimin e aseteve dhe pronave të atyre që kanë lidhje me subjektet e cilësuara Non Grata.

Gjatë kohëve të fundit, në qarqet e mërgatë sonë në SHBA është folur shumë që në disa organizata atje janë përdorur para nga Shqipëria pikërisht për të mbrojtur Sali Berishën dhe Ilir Metën. E këtë debat e gjen në rrjete sociale thuajse çdo ditë. Madje, për këtë kanë folur edhe media me reputacion të shqiptarëve të Amerikës…