Nga Stephen Collinson/ Një gjeneratë e re e l uftëtarëve të ftohtë amerikanë sapo mori një vlerësim të f uqishëm. Kur Sekretari i Shtetit Antony Blinken foli për Kinën në një intervistë për New York Times në Paris, ai ofroi një nga pikat më domethënëse në politikën e jashtme të administratës së Biden. Blinken tha se Franca dhe SHBA ishin “në të njëjtën faqe” mbi nevojën për të mbrojtur rendin e lirë botëror ndërsa Kina fiton ndikim. Alternativa, paralajmëroi ai, do të ishte mungesa e rendit global ose një rend botëror i drejtuar nga kinezët që do të kishte “natyrë thellësisht j oliberale”.

Blinken, i cili i dha një mesazh të a shpër amerikan ndaj Kinës në bisedimet rigjeneruese mes vendeve në Alaskë në mars, po hidhte karburant mbi p aralajmërimet e fundit të Presidentit Joe Biden se demokracia është nën k ërcënim – dhe jo vetëm nga tendencat j oliberale në Perëndim, transmeton lexo.com.al.

Koncepti i një L ufte të re të Ftohtë midis SHBA dhe Kinës po forcohet në mençurinë konvencionale në Uashington. Sidoqoftë, një k ritikë është se versioni origjinal ishte një p ërplasje ideologjike midis kapitalistëve të Perëndimit dhe k omunistëve të bllokut sovjetik. SHBA dhe Kina janë kyçur në një d uel më klasik midis një f uqie në rritje dhe një në r ënieje – megjithëse Blinken duket se sheh me siguri një përbërës ideologjik.

Presidenti kinez Xi Jinping, i cili së shpejti do të drejtojë festimet e 100 vjetorit të Partisë K omuniste Kineze, ka miratuar një pozicion shumë më të a shpër për Kinën në skenën globale. Pekini po shpalos f uqinë e tij në Paqësor dhe më gjerë, dhe ngjarjet në Hong Kong tregojnë s htypjen kineze në rritje brenda territorit të saj, transmeton lexo.com.al.

Por nëse Pekini është i interesuar (ose i aftë) të zhvillojë një b etejë globale kundër demokracisë është një pyetje tjetër. A është përdorimi i n acionalizmit p opulist nga Xi kryesisht për të ruajtur mbështetjen për një parti a utokratike në pushtet, apo është shprehja autentike e një politike të jashtme globale ambicioze kineze?

Sido që të jetë, politikëbërja në Uashington dhe fushatat politike e sapolindura të SHBA – nga ekonomia te infrastruktura dhe nga mbrojtja në përmirësimin e rrjetit të sigurisë sociale – është formuluar gjithnjë e më shumë përmes një lente të k onfrontimit të pashmangshëm me Kinën. Nga këtu, të paktën, është duke u bërë më e vështirë të argumentosh se analogjia e L uftës së Ftohtë i mungon pika e referencës./CNN/Lexo.com.al/e.c.