Sipas një studimi, dy doza të Pfizer / BioNTech janë efektive kundër disa prej varianteve më shqetësuese të virusit duke përfshirë variantin B.1.617.2 ose Delta, i cili u identifikua për herë të parë në Indi.

Udhëheqësit globalë kanë paralajmëruar vazhdimisht për përhapjen e varianteve të reja, disa prej të cilave duket se janë më të transmetueshëm, por studimi i botuar në revistën Nature tregon se vaksinimi i plotë mbron njerëzit ndaj varianteve të reja.

Studiuesit testuan viruse të krijuara në laborator në gjakun e 20 personave të imunizuar plotësisht. Qelizat imune në gjak neutralizuan disa prej varianteve të krijuara në laborator, përfshirë B.1.617.1, B.1.617.2, B.1.618 (të gjitha të identifikuara për herë të parë në Indi) dhe B.1.525 (të identifikuar së pari në Nigeri), raportuan ata.

“Një studim i kohëve të fundit në botën reale mbi pjesëmarrësit që kishin marrë dy doza BNT162b2 (vaksina Pfizer / BioNTech) tregoi efektivitet deri në 75% ndaj çdo infeksioni dhe 100% kundër rasteve të rënda, të shkaktuara nga varianti B .1.351.

“Variantet e reja do të vazhdojnë të shfaqen për sa kohë pandemia është ende midis nesh. Deri më sot, nuk ka asnjë provë se variantet e virusit i kanë “shpëtuar” mbrojtjes së vaksinave, “shtuan ata.

“Prandaj, rritja e përqindjes së popullatës së imunizuar me vaksinat aktuale të sigurta dhe efektive të autorizuara mbetet një strategji kryesore për të minimizuar shfaqjen e varianteve të reja dhe për t’i dhënë fund pandemisë COVID-19.”