Një studim i kryer nga shkencëtarët amerikanë arriti në përfundimin se konsumimi i sasive të tepërta të kafeinës rrit rrezikun e shfaqjes së glaukomës më shumë se 3 herë tek ata që vuajnë nga presioni i lartë i syrit.

Studimi, i botuar në Gazetën Amerikane të Oftalmologjisë, zbuloi se ekspertët analizuan të dhënat e më shumë se 120,000 pjesëmarrësve të mbledhur midis 2006 dhe 2010, kur vullnetarët që siguruan mostrat e tyre të ADN-së ishin midis 39 dhe 73 vjeç.

Autorët e studimit treguan numrin e pijeve me kafeinë që pinin çdo ditë, si dhe ushqimet me kafeinë që ata hanin.

Studimi zbuloi se: “Pas tre vjetësh, u mat presioni intraokular dhe u ekzaminuan sytë e pjesëmarrësve. Në përgjithësi, marrja e lartë e kafeinës nuk shoqërohej me një rrezik në rritje të presionit intraokular ose glaukomës. Megjithatë, një e katërta e vullnetarëve me ndjeshmëri më të lartë gjenetike ndaj infeksionit kanë një rrezik të zhvillimit të glaukomës”.

Studimi tregoi se: “Konsumimi i më shumë se 480 miligramë kafe në ditë (ekuivalent me afërsisht katër filxhanë kafe) kontribuoi në presionin intraokular nga 0.35 mm zhivë, me një rrezik të lartë gjenetik, dhe që konsumimi i rreth 3 filxhanëve kafe në ditë u rrit rreziku i infeksionit. Ndërsa glaukoma u rrit 3.9 herë krahasuar me ata që pinë kafeinë pak ose aspak”.