Shumica e fëmijëve nuk janë të vetëdijshëm se kanë Covid-19, gjë që po çon në një mbivlerësim të efekteve afatgjata të sëmundjes te ta, deklaroi eksperti i mjekësisë, Shamez Ladhani, konsulent i sëmundjeve infektive dhe epidemiolog në Shëndetin Publik Anglez (PHE).

Ladhani theksoi se ”shumica e fëmijëve nuk kanë simptoma kur kanë koronavirus ose sëmundja është aq e lehtë sa prindërit nuk e lidhin atë me COVID-19”.

“Në studimin tonë për shkollat fillore, megjithëse në numër të vogël, prindërit nuk raportuan asnjë simptomë në 85% të fëmijëve që nuk kishin antitrupa (Covid-19) në fillim të studimit dhe më pas zhvilluan antitrupa gjatë studimit”, tha ai.

“Edhe në shkollat ​​e mesme, megjithëse përsëri në numër të vogël, 67 për qind e nxënësve që u kthyen (u infektuan dhe zhvilluan antitrupa ndaj Covid-19) raportuan se nuk kishin asnjë simptomë”, shtoi Ladhani.

“Për më tepër, disa fëmijë duket se kanë imunitet të qelizave T kundër (Covid-19) edhe pa antitrupa ndaj virusit”, theksoi ai.

“Ne mendojmë se kjo mund të pasqyrojë mbrojtje të kryqëzuar nga infeksionet e mëparshme të koronavirusit, por kjo kërkon punë të mëtejshme për t’u konfirmuar”, shtoi ai.

“Me siguri që këta fëmijë nuk mund të rrezikohen nga një Covid i rëndë ose i gjatë”, tha Ladhami.

Ekspertët nuk kanë rënë dakord për shkallën në të cilën fëmijët vuajnë gjatë Covid, me disa që argumentojnë se provat janë shumë të kufizuara për të ofruar një pamje të qartë.

Të dhënat nga 12 muajt e parë të pandemisë në Angli treguan se 25 fëmijë nën 18 vjeç vdiqën nga Covid-19, me rrezikun më të lartë midis atyre me sëmundje të shumta kronike dhe neuro-aftësi të kufizuara.