Kancelarja gjermane Angela Merkel nuk do të kandidojë përsëri në zgjedhjet federale të 26-shtatorit, duke u larguar kështu nga skena politike përfundimisht. Kanë kaluar 16 vite që kur kancelaria 66-vjeçare është nën presion të vazhdueshëm politk, prandaj ajo dëshiron të bëjë një pushim të vërtetë ku vetëm mund të lexoje dhe të flejë. “Unë nuk do ta pranoj menjëherë ftesën tjetër sepse do të kem frikë se nuk do të kem asgjë për të bërë dhe askush nuk do të më dëshirojë më ,” tha kancelarja gjatë vizitës së saj në Uashington, ku ajo u dha një doktoraturë nderi nga Universiteti Johns Hopkins se “ajo nuk është vetëm udhëheqësja e Gjermanisë, por ajo ishte gjithashtu një fener për botën në kohë krizash .” Dhe Merkel do të dëshironte të rikuperohej nga këto periudha krize pas mandatit të saj.

E pyetur se çfarë do të bënte të nesërmen pas dorëzimit të kancelarit, politikania Demokristiane (CDU) u përgjigj: “Unë do të doja të bëja një pushim të rregullt dhe të mendoja për atë që më intereson vërtet. Për 16 vitet e fundit nuk kam pasur shumë kohë të mendoj për një gjë të tillë. Dhe pastaj mbase do të përpiqem të lexoj diçka dhe kur sytë të më mbyllen sepse jam e lodhur, atëherë do të fle pak dhe pastaj do të shohim”. Merkel gjithashtu e bëri të qartë se nuk do të humbasë vazhdimisht marrjen e vendimeve. “Ndoshta po mendoj shumë se çfarë të bëj në këtë rast, por pastaj do të kujtoj shpejt se dikush tjetër po e bën tani. “Dhe unë mendoj se do të më pëlqen shumë,” tha ajo.