Dr.Rima Moiseenko, një nutricioniste ruse, shpjegoi se cilat janë përfitimet e mollëve dhe sa mollë mund të hajë një person në ditë në mënyrë të shëndetshme.
Në një intervistë për Radio “Sputnik”, ekspertja thekson se në fund të verës, një person mund të marrë një sasi të mjaftueshme të vitaminave dhe mineraleve nga kulture e re e mollës. Por a është e lidhur prania e substancave të dobishme në frutat e mollës me ngjyrën e tyre?
Eksperti thotë: “Nëse po flasim për një person të shëndetshëm që ka një aftësi natyrore për të tretur mollët, atëherë të gjitha llojet e mollëve të kuqe, jeshile dhe të verdha janë të dobishme. Dhe nëse nënkuptohet të moshuarit, ata duhet të zgjedhin llojet e mollëve që përmbajnë një përqindje të ulët të sheqerit të fruktozës dhe këto lloje janë me shije të moderuar dhe jo të thartë. Nuk është as e ëmbël as, si rregull, me ngjyrë të verdhë ose jeshile dhe përmban praktikisht të njëjtën proporcion të vitaminave dhe mineraleve.
Dhe ajo shton, është mirë të hani mollë në gjysmën e parë të ditës, ose në pasdite si maksimum, kur mund të hahen deri në 300 gram mollë në ditë.
Ajo thotë: “Në dimër dhe pranverë mjafton të hash 100 gramë mollë. Tani në fund të verës, fillimi i vjeshtës, të hash 300 gram është një normë ditore për përmirësimin e shëndetit. Por nuk lejohet të hash mollë me tepri , sepse do të shkaktojë humbje të oreksit dhe trupi nuk do të marrë proteinat e nevojshme dhe fibrat dietike. Prandaj, ushqimet duhet të diversifikohen.
Ajo shton, “Nuk është e nevojshme të qëroni mollën, por mjafton ta lani mirë. Sepse lëvozhga përmban polifenole dhe një përqindje të lartë të antioksidantëve dhe fibrave dietike të patretshme. Prania e krimbave në mollë tregon se është e mirë dhe nuk përmban një përqindje të lartë të nitrateve dhe pesticideve, dhe në këtë Në këtë rast, mjafton të lani mollën dhe të hiqni pjesën e dëmtuar të saj. ”
Eksperti thekson se njerëzit që vuajnë nga sëmundjet e pankreasit dhe të zorrëve duhet të heqin dorë nga ngrënia e mollëve, ose ngrënia e tyre e gatuar.