Epidemiologu Ilir Alimehmeti ka publikuar në rrjetet sociale një studim të një prej universiteteve më prestigjoze në botë lidhur me mbrojtjen nga variantet e Covid-19 të personave që e kanë kaluar virusin, dhe atyre që kanë bërë vaksinat Pfizer dhe AstraZeneca. Alimehmeti, referuar studimit, shkruan se edhe 1 vit pas kalimit në mënyrë natyrale, anti-trupat janë të matshëm në masën 80 %. Referuar studimit, 12 muaj pas infektimit, antitrupat neutralizues dhe antitrupat IgG anti-S janë të matshëm në 80% të rasteve (83/104) Po kështu, 12 muaj pas infektimit, kapaciteti neutralizues ishte i njëjtë kundër: ? variantit infektues origjinal (referencë), ? variantit Alfa: 0.95 (0.92-0.98), dhe ? variantit Delta: 1.03 (0.95-1.11).

Te personat e vaksinuar me dy doza Pfizer (30-55 ditë pas dozës së dytë), kapaciteti neutralizues ishte i njëjtë kundër: ? variantit origjinal (referencë), ? variantit Alfa: 1.01 (0.78-1.38), dhe ? variantit Delta: 0.85 (0.64-1.14). Te personat e vaksinuar me dy doza AstraZeneca (14-22 ditë pas dozës së dytë), kapaciteti neutralizues ishte i njëjtë kundër: ? variantit origjinal (referencë), ? variantit Alfa: 0.96 (0.84-1.09), dhe ? variantit Delta: 0.82 (0.61-1.10). ?? Autorët dalin në përfundimet:

Postimi nga Ilir Alimehmeti “Nëse me të vërtetë e dashuron Natyrën, do të zbulosh bukuri kudo.” Cit.: Van Gogh ❓ Sa zgjat imuniteti pas infeksionit natyror nga SARS-CoV-2? ❓ A është i efektshëm ky imunitet edhe kundër variantit Delta? ❓ Po me vaksinat Pfizer dhe AstraZeneca, çfarë ndodh? Miqtë e mi, këtyre pyetjeve u është përgjigjur një studim i detajuar i udhëhequr nga Universiteti i tretë në Europë dhe i teti në botë: Karolinska Institute (Suedi). Në studimin e kryer në bashkëpunim me Agjencinë e Shëndetit Publik Suedi, Universitetin e Uppsalës dhe Institutin Mbretëror të Teknologjisë SciLifeLab, studiuesit e Karolinska Institute studiuan:

? përgjigjen imunitare deri në 12 muaj pas infeksionit natyror, si edhe
? përgjigjen imunitare ndaj varianteve shqetësues (me interes janë patjetër variantet Delta dhe Alfa), në ? pacientët e shëruar pas infeksionit natyror, ? personat e vaksinuar me dy doza Pfizer, ? personat e vaksinuar me dy doza AstraZeneca, dhe ? personat e vaksinuar me një dozë AstraZeneca dhe një dozë Pfizer. ? E rëndësishme për interpretimin e rezultateve është të vëmë re se nuk është e njëjta kohë e kaluar pas imunizimit në grupet e ndryshme. ? pas infeksionit natyror: 12 muaj, ? pas vaksinës Pfizer: 30-55 ditë, ? pas vaksinës AstraZeneca: 14-22 ditë.
? Rezultatet janë sa të pritshme aq edhe inkurajuese! ? Te personat e infektuar më parë: ✅ 12 muaj pas infektimit, antitrupat neutralizues dhe antitrupat IgG anti-S janë të matshëm në 80% të rasteve (83/104) ✅ 12 muaj pas infektimit, kapaciteti neutralizues ishte i njëjtë kundër:

? variantit infektues origjinal (referencë), ? variantit Alfa: 0.95 (0.92-0.98), dhe ? variantit Delta: 1.03 (0.95-1.11).

? Te personat e vaksinuar me dy doza Pfizer (30-55 ditë pas dozës së dytë), kapaciteti neutralizues ishte i njëjtë kundër: ? variantit origjinal (referencë), ? variantit Alfa: 1.01 (0.78-1.38), dhe ? variantit Delta: 0.85 (0.64-1.14). ? Te personat e vaksinuar me dy doza AstraZeneca (14-22 ditë pas dozës së dytë), kapaciteti neutralizues ishte i njëjtë kundër: ? variantit origjinal (referencë), ? variantit Alfa: 0.96 (0.84-1.09), dhe ? variantit Delta: 0.82 (0.61-1.10). ?? Autorët dalin në përfundimet: ✅ Rezultatet tona tregojnë një reduktim fillestar të antitrupave IgG që pastaj mbeten në nivele të qëndrueshme 12 muaj pas infektimit të lehtë nga SARS-CoV-2. ✅ Këto antitrupa paraqesin aftësi neutralizuese kundër varianteve B.1.1.7 (Alfa) dhe B.1.617.2 (Delta) të ngjashme me aftësinë neutralizuese kundër variantit origjinal, aftësi e cila është e qëndrueshme në kohë, duke përfaqësuar një imunitet të fuqishëm kundër këtyre varianteve të shpërndara në të gjithë botën. ✅ Gjetjet tona të neutralizimit afatgjatë të varianteve të përhapura gjerësisht B.1.1.7 (Alfa) dhe B.1.617.2 (Delta), 1 vit pas infektimit të parë, mund t’i ndihmojnë politikëbërësit e programeve të vaksinimit në vendet me burime të pakëta gjatë prioritizimit të numrit të kufizuar të vaksinave në dispozicion.

? Ne mund ta harrojmë me naivitet Natyrën miqtë e mi, por Ajo kurrë nuk na harron ne! ? Dr. Shk. Ilir Alimehmeti Epidemiolog Klinik Fakulteti i Mjekësisë, UMT Akademia e Shkencave të Shqipërisë