Komisioni Europian po promovon përdorimin e një karikuesi të përbashkët për celularët, tabletët dhe kufjet, me këtë lëvizje që prek Apple më shumë se kompanitë e tjera në industri, sipas Reuters.

Sipas propozimit të Komisionit Europian, karikuesi standard për të gjithë telefonat celularë “të zgjuar” (smartphone), tableta, kamera, kufje, altoparlantë portativë dhe tastiera të lojërave video do të jenë të tipit USB-C. Ata do të shiten veçmas nga pajisjet elektronike.

Organi ekzekutiv i BE -së do të rishikojë rregulloren përkatëse në të ardhmen e afërt, në mënyrë që të ketë ndërveprim të plotë si në pajisjen elektronike ashtu edhe në furnizimin me energji të jashtme.

Propozimi duhet të marrë “dritën jeshile” nga vendet e BE -së dhe Parlamentin Europian, pas së cilës kompanitë do të kenë dy vjet për të përshtatur pajisjet e tyre.

Sipas BE -së, masa do të sjellë përfitime mjedisore dhe kursime prej 250 milion euro në vit për përdoruesit.

Pozicioni i Komisionit dhe reagimi i Apple

Komisioni vuri në dukje, sipas Reuters, se nuk e synon Apple, duke theksuar se propozimet e tij u paraqitën vetëm sepse kompanitë nuk arritën të bien dakord për një zgjidhje të përbashkët pavarësisht negociatave shumëvjeçare. Vitet e fundit, numri i karikuesve të telefonave celularë ka rënë në tre nga 30.

Apple hodhi poshtë propozimin, duke vënë në dukje se inovacioni është prekur, diçka që do të dëmtojë konsumatorët në Europë dhe në mbarë botën. Ajo gjithashtu shprehu shqetësimin për periudhën 24-mujore të tranzicionit që kompanitë do të duhet të respektojnë legjislacionin pasi të miratohet.

“Ne i kemi dhënë shumë kohë industrisë për të gjetur zgjidhjet e veta, tani është koha e pjekur për veprime legjislative në një ngarkues të zakonshëm. Kjo është një fitore e madhe për konsumatorët dhe mjedisin, në përputhje me qëllimet tona” të gjelbra “dhe dixhitale,” tha nënkryetarja e Komisionit Margaret Vestager.

Nga ana e tij, Komisioneri Thierry Breton tha se një port i zakonshëm i karikimit do ta bënte më të lehtë për konsumatorët dhe do të pakësonte mbeturinat.

Gjysma e karikuesve të shitur me celularë në vitin 2018 kishin një lidhës USB micro-B, ndërsa 29% kishin një lidhës USB-C dhe 21% një lidhës Lightning, sipas një studimi të Komisionit në vitin 2019.