Covid 19 vaccination

Ministria izraelite e Shëndetësisë anketoi 13.834 prindër të fëmijëve nga mosha tre deri në 18 vjeç të cilët u shëruan nga virusi. Më shumë se 10 përqind e prindërve raportuan se djemtë dhe vajzat e tyre ende po përjetonin simptoma të Covid-19 muaj më vonë. Sidoqoftë, normat ranë deri në dy përqind pas gjashtë muajsh.

Mjekët kanë sugjeruar më parë se përqindja e fëmijëve me Covid të gjatë është shumë e ulët dhe se shumica e fëmijëve që vuajnë nga simptoma të zgjatura, përmirësohen. Sondazhi izraelit, i cili u krye midis majit dhe qershorit 2021, zbuloi se 11.2 përqind e prindërve thanë se fëmijët e tyre të shëruar nga virusi vazhduan të përjetonin simptoma. Megjithatë, pas gjashtë muajsh, numri i fëmijëve që vuanin nga virusi ra deri në 1.8 përqind në mesin e fëmijëve midis moshës tre dhe gjashtë vjeç.

Fëmijët e moshës 12 deri në 18 vjeç kishin më shumë gjasa të përjetonin simptoma afatgjata, me 4.6 përqind të tyre që ende raportonin të njëjtën gjendje gjashtë muaj më vonë. Rastet simptomatike të Covid tek fëmijët u zbuluan se kishin më shumë gjasa të vuanin nga Covid i zgjatur sesa ata që ishin asimptomatikë. Një total prej 5.6 përqind e fëmijëve 12 deri në 18 vjeç që kishin simptoma përjetuan Covid të zgjatur në krahasim me 3.5 përqind për asimptomatikët.

“Si përfundim, bazuar në gjetjet kumulative në të gjithë botën, është e qartë se koronavirusi ka efekte afatgjata jo vetëm në popullatën e rritur, por edhe tek fëmijët”, shkruan zyrtarët izraelitë në një raport që u botua fillimisht në hebraisht.

Sidoqoftë, shumica e fëmijëve, madje edhe përqindja e vogël që sëmuren rëndë priren të shërohen. Daniel Munblit, specialist i pediatrisë në Imperial College London, tha se ekspertët nuk duhet të thonë se asnjë fëmijë nuk zhvillon Covid të gjatë, por gjithashtu se ‘nuk duhet ta teprojmë me problemin’.

Sipas një raporti të fundit nga Akademia Amerikane e Pediatrisë, 243,373 raste të fëmijëve me COVID-19 u raportuan midis 2 shtatorit dhe 9 shtatorit. Kjo është një rënie prej 3.3 përqind nga 251.781 raste të regjistruara nga 26 gushti deri më 2 shtator. Çfarë saktësisht shkakton Covid të zgjatur, ose si ta trajtojmë atë, ka “hutuar” disa ekspertë.

Disa besojnë se shkaktohet nga sistemi imunitar i një personi që vazhdon të l uft ojë virusin edhe pasi të jetë zh d ukur. Shumë simptoma që një person ndjen kur është i sëmurë nuk janë nga vetë virusi, por trupi që përpiqet ta luftojë atë. Nëse sistemi imunitar është ende duke zbuluar një substancë të huaj jo-ekzistente si një virus, ai do të vazhdojë ta bëjë personin të përjetojë simptoma. Sidoqoftë, ende nuk ka trajtime ose kura efektive të njohura për Covid të zgjatur.(Daily Mail, gazeta “Si”)