Drejtori i Institutit Kombëtar për Alergji dhe Sëmundje Ngjitëse në Shtetet e Bashkuara, njëherazi dhe këshilltari kryesor mjekësor i Presidentit Biden, Anthony Fauci tha të Dielën se amerikanët e pavaksinuar mund të përbëjnë një kë rcënim për përparimin e vendit në pandeminë COVID-19, duke shkaktuar potencialisht një valë të pestë të infeksioneve COVID-19.

“Problemi është, siç e dimë të gjithë, ne ende kemi afërsisht 66 milion njerëz që kanë të drejtë të vaksinohen dhe nuk janë të vaksinuar. Shkalla në të cilën ne vazhdojmë të zbresim në atë pjerrësi do të varet nga sa mirë bëjmë për të vaksinuar më shumë njerëz, “tha Fauci për prezantuesin e” Fox News Sunday “Chris Wallace.

“Nëse nuk veprojmë shumë mirë në këtë drejtim, ekziston gjithmonë rreziku që do të ketë mjaftueshëm viruse që qarkullojnë, kështu që ju mund të pengoni zvogëlimin e numrit të rasteve dhe kur kjo të ndodhë, siç e kemi parë në e kaluara me valët e tjera që kemi kaluar, ekziston rreziku i ringjalljes, “tha Fauci.

Fauci shpjegoi megjithatë se një ringjallje e një vale tjetër të rasteve të COVID-19 ishte e parandalueshme, duke thënë se sa më shumë njerëz të vaksinohen, aq më pak të ngjarë të ketë një rritje tjetër në një dimër tjetër gjatë pandemisë.

“Sa më shumë njerëz të vaksinohemi, aq më pak gjasa do të ketë një rritje tjetër ndërsa shkojmë në dimër” – Dr. Fauci #FoxNewsSunday

Sipas të dhënave nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), 77 përqind e amerikanëve të moshës 12 vjeç e lart janë vaksinuar të paktën pjesërisht, ndërsa 67 përqind janë plotësisht të vaksinuar.

Presidenti Biden tregoi përparimin që SHBA ka bërë brenda javëve të fundit, duke vënë në dukje të enjten se shtrimet në spitale ishin 38 për qind dhe rastet e COVID-19 në 47 për qind në gjashtë javët e fundit. Sidoqoftë, ai paralajmëroi se vendi ishte në një “periudhë kritike” dhe u bëri thirrje atyre që kishin të drejtë për vaksinën, por nuk ishin vaksinuar ende për ta bërë këtë.

“Ekipi im dhe unë po bëjmë gjithçka që mundemi,” tha Biden të enjten. “Unë po i bëj thirrje më shumë bizneseve që të rriten. Unë po thërras më shumë prindër që t’i vaksinojnë fëmijët e tyre, kur ata kanë të drejtë. Dhe po i pyes të gjithë, të gjithë ata që nuk janë vaksinuar, ju lutemi vaksinoheni. Kështu e vendosëm këtë pandemi pas nesh. “