Pronarëve të fabrikave në Kinë dhe klientëve të tyre në mbarë botën u është thënë që të përgatiten për ndërprerjet e furnizimit me energji elektrike si pjesë e jetës së përditshme, ndërsa presidenti kinez Xi Jinping nis largimin e ekonomisë së dytë më të madhe në botë nga varësia e saj nga qymyri, sipas Financial Times. Muajt ​​e fundit të mungesave kanë ndërprerë energjinë shtëpiake dhe kanë shkaktuar ndërprerje në fabrikat në të gjithë vendin, por kërkesa për energji është ende në rritje, mes kërkesës rekord për eksportet kineze dhe problemet do të ndërlikohen nga perspektiva e ngrirjes së temperaturave në dimër. Nathan Stoner, i cili drejton operacionet në Kinë të “Cummins”, një grup amerikan i industrisë minerare dhe të energjisë, tha se “ndërsa ekzistojnë disa mundësi, operacionet e kompanisë janë të kufizuara nga ndërprerjet e energjisë që po godasin fabrikat e saj dhe ato të furnizuesve të përbërësve të saj”.

Në Britaninë e Madhe, Steve Levy, drejtor menaxhues i kompanisë së shitjeve me pakicë “Heat Outdoors”, thotë se “të gjithë furnizuesit e tij kinezë të ngrohësve në natyrë dhe tharësve të duarve, kanë përjetuar mbyllje njëjavore”. Përkundër një vërshimi të ndërhyrjeve të qeverisë qendrore, të kryesuar nga kryeministri Li Keqiang, prodhuesit kinezë dhe ata shumëkombësh janë nxitur të rrisin efikasitetin e energjisë në fabrikat e tyre dhe të shpejtojnë investimet në energji të rinovueshme. Qeveria kineze ka ndërmarrë një qasje pragmatike afatshkurtër për të adresuar mungesën e energjisë, duke iu kthyer lëndëve djegëse më ndotëse, pavarësisht premtimeve afatgjata për të shkurtuar qymyrin. Gjatë javës së kaluar, qeveria urdhëroi një zgjerim të shpejtë të minierave të qymyrit, si edhe dekretoi reforma gjithëpërfshirëse të tregut, duke detyruar të gjithë prodhuesit e energjisë me qymyr të shesin në tregun me shumicë, duke lejuar që çmimet e energjisë elektrike të rriten deri në 20 për qind dhe duke hequr kufijtë e çmimeve për disa përdorues të mëdhenj.

Shumë kompani pritet t’u kthehen përdorimit të gjeneratorëve me naftë. Mungesat po eliminojnë 30 deri në 40 për qind të kohës së funksionimit dhe kompanitë tregtare po përjetojnë të njëjtën rënie, ndërsa mungesat e energjisë nuk priten të eliminohen shpejt./