Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) ka rekomanduar që njerëzit të marrin një vaksinën përforcuese të vaksinës ‘’Johnson & Johnson’s’’ të paktën dy muaj pasi ishin vaksinuar.

Të dhënat treguan një rritje të antitrupave tek të rriturit kundër koronavirusit pas një vaksine përforcuese të administruar të paktën dy muaj pas vaksinimit fillestar.

Ndryshe nga shumë vaksina të tjera për Covid-19 që kërkojnë dy injeksione, vaksina e Johnson & Johnson ka vetëm një dozë.

Agjencia theksoi se rreziku i trombozës në kombinim me trombocitopeni ose efekte të tjera anësore shumë të rralla pas një tërheqjeje nuk dihet dhe është monitoruar nga afër.

Shkencëtarët e EMA thanë gjithashtu se vaksina J&J mund të jepet si një përforcues pasi njerëzit fillimisht kishin marrë një injeksion nga Pfizer ose Moderna.

Vendimet për kohën e vaksinimeve përforcuese merren nga autoritetet kombëtare shëndetësore.