Ka shumë trajtime që mund të ndihmojnë në trajtimin e kapsllëkut. Disa janë të thjeshta, ndërsa të tjerat kërkojnë pak më shumë përpjekje, veçanërisht kur nuk jeni të sigurt për shkakun e saktë të kapsllëkut tuaj.

Por ka disa gjëra që bëni çdo ditë, të cilat pa e ditur mund të shkaktojnë ose përkeqësojnë problemin. Këto do t’i shohim më poshtë, kështu që mund t’i shmangni herën tjetër.

Ju nuk merrni mjaftueshëm hidratim

Kjo mund të duket e qartë, por ndonjëherë shkaqet më të qarta anashkalohen. Konsumimi i pakët i lëngjeve mund të çojë në kapsllëk, uji është çelësi i tretjes së duhur, pasi ndihmon që ushqimi të lëvizë pa probleme në zorrë. Por përveç ujit, edhe ngrënia e ushqimeve të pasura me ujë, si frutat dhe perimet e freskëta, mund të ndihmojë gjithashtu në parandalimin e kapsllëkut.

Konsumimi i pijeve alkoolike

Alkooli gjithashtu mund të kontribuojë në kapsllëk. Një alternativë e mirë është të pini një gotë ujë të thjeshtë ose të gazuar pas çdo pije alkoolike, ndërsa nëse keni kapsllëk është mirë të anashkaloni alkoolin për pak kohë.

Bëni një jetë sedentare

Edhe nëse ushtroni, nëse bëni një mënyrë jetese të ulur për pjesën më të madhe të ditës suaj, trakti juaj gastrointestinal nuk do të ketë lëvizshmëri optimale. Mundohuni të bëni mini-pauza dhe të lëvizni për të paktën pesë minuta çdo orë.

Keni shumë stres

Tani e dimë se ekziston një lidhje e fortë midis zorrëve dhe trurit tonë. Pra, kur jeni të stresuar, trupi juaj priret të zhvendosë fokusin e tij në funksione më themelore të mbijetesës, si dhe të shkaktojë potencialisht mosfunksionim të zorrëve, gjë që mund të çojë në kapsllëk. Kjo mund t’i ndodhë kujtdo, por është veçanërisht e zakonshme tek njerëzit me sindromën e zorrës së irrituar.

Ju konsumoni shumë pak fibra

Drithërat integrale, bishtajore, frutat dhe perimet janë burimet më të mira të fibrave në dietën tonë, kështu që nëse mungojnë, ka të ngjarë të kontribuojnë në kapsllëk. “Konsumimi i fibrave do të kontribuojë në rritjen e duhur të volumit të jashtëqitjes dhe do të ndihmojë zorrën të lëvizë në mënyrë më efikase, duke lehtësuar kështu kapsllëkun”.

Ju konsumoni shumë fibra papritmas

Ndërsa fibrat janë të shkëlqyera për lehtësimin e kapsllëkut, konsumimi i tyre shumë shpejt mund të çojë gjithashtu në kapsllëk. Nëse zorra nuk është mësuar me një sasi të madhe fibrash, atëherë ajo nuk ka zhvilluar aftësinë për të lëvizur jashtëqitjet e mëdha të rritura, duke rezultuar në kapsllëk. Rekomandohet që të mos rrisni marrjen e fibrave me më shumë se pesë gramë çdo ditë.