Rritja e çmimeve në faturat e energjisë elektrike ka ndezur një debat të ashpër në Itali mbi mënyrën më të mirë për të gatuar makaronat, me zjarrin ndezur, apo fikur?
Italianët janë të ndarë: disa thonë se makaronat mund të gatuhen me temperaturën e ujit pasi ai ka arritur pikën e vlimit dhe më pas të fiket nxehtësia.
Të tjerë mendojnë se kjo përbën “herezi kulinare”. Wasfi Mesieha, kuzhinier në restorantin tradicional Sabatino në Romë, i cili gatoi makaronat tradicionale Carbonara për ish-presidentin amerikan Bill Clinton dhe disa presidentë të tjerë dhe zonjat e tyre gjatë karrierës së tij të gjatë, flet nga përvoja.
“Makaronat mund të gatuhen vetë, pa flakë. Nëse arrini temperaturën e vlimit 100 gradë, mund ta fikni flakën dhe makaronat do të vazhdojnë zierjen, por do të gatuhen shumë keq,” tha ai.
Nga ana tjetër, shoqata kryesore e prodhuesve italianë të makaronave, Unione Italiana Food, vlerësoi se ata që përdorin qasjen e diskutueshme, pa flakë, mund të kursejnë deri në 47% të gazit që konsumojnë normalisht për metodën tradicionale të gatimit.
Disa familje italiane po e konsiderojnë këtë mundësi mes faturave në rritje, veçanërisht pasi çmimi i gazit në standardin e Amsterdamit TTF është ende shtatë herë më i lartë se ai që ishte në vitin 2021.
Sipas organizatës, nëntë nga 10 italianë e mbajnë sobën ose flakën e gazit ndezur gjatë gatimit të makaronave.
Megjithatë, për tradicionalistët ka dy këshilla të thjeshta për të kursyer energji: mbajeni kapakun e tenxheres ndërsa uji të arrijë pikën e vlimit dhe përdorni vetëm 700 mililitra ujë për çdo 100 gram makarona, jo më shumë.