Dritë në sfond pas zgjedhjeve të fundit të Vladimir Putin , i cili të mërkurën në mëngjes shpalli një mobilizim të pjesshëm në Rusi pas shtatë muajsh pushtim të Ukrainës, përpiqet të hedhë New York Times .

Sipas raportit të NYT , Putin kohët e fundit është përfshirë më shumë në planifikimin strategjik të luftës, me zyrtarët amerikanë që raportojnë se presidenti rus refuzoi kërkesat e oficerëve në fushën e betejës për t’u tërhequr nga Kherson .

Oficerët rusë, sipas të njëjtave burime, argumentuan se një tërheqje nga Kherson do të lejonte rishpërndarjen e rregullt të forcave ruse në lumin Dnieper, duke ruajtur forcat materiale dhe duke shpëtuar jetën e ushtarëve.

Një veprim i tillë do të ishte ” një tjetër njohje publike e turpshme e dështimit të Putinit me luftën në Ukrainë dhe do t’i jepte Ukrainës një fitore të dytë të madhe në vetëm një muaj ,” vëren NYT , duke shtuar: ” me qëllimin e vetëm për të fituar me çdo kusht .” Vladimir Putin është bërë një fytyrë më publike e luftës pasi ushtria ruse është në rrëmujë. Kjo e detyroi të shpallte një rekrutim të pjesshëm”.

” Gjatë shtatorit, Moska ka treguar se ka shumë pak trupa për të vazhduar taktikat e saj agresive, vuan nga mungesa në sistemet e armëve të teknologjisë së lartë dhe precize dhe ka dështuar në përpjekjen e saj për të kontrolluar hapësirën ajrore të Ukrainës, ” shtoi raporti.

Zyrtarët amerikanë me akses në informacione shumë të klasifikuara të cituar nga gazetarët e New York Times thonë se Putini u ka thënë shefave ushtarakë rusë se ai do të marrë vetë vendimet strategjike në fushën e betejës.

Kjo lëvizje, thonë të njëjtët zyrtarë, ka shkaktuar tensione dhe veçanërisht refuzimi i kërkesës për t’u tërhequr nga Kherson ka sjellë rënien e moralit tek trupat ruse, të cilët janë shkëputur nga linjat mbështetëse dhe tani kanë frikë se do të mbeten. të pambrojtur kundër ushtrisë ukrainase.

Mosmarrëveshja mbi fushën e betejës Kherson tregon, thonë zyrtarët amerikanë, se sa i rëndësishëm është fati i luftës në Ukrainën jugore për dy palët ndërluftuese. Pamja në SHBA është se Ukraina ka vrullin për të përsëritur në Kherson atë që arriti me blitzkrieg në Ukrainën juglindore.në fillim të shtatorit. Nëse kjo ndodh, atëherë synimi i Putinit për të krijuar një “urë” tokësore për në Krime është i rrezikuar.

Siç na kujton NYT , rasti i Khersonit është i fundit nga mosmarrëveshjet që dyshohet se kanë Putin dhe krerët e forcave të armatosura ruse, dhe në fillim të pushtimit të Ukrainës , oficerët rusë kishin shprehur shqetësimin e tyre për planet e periudha e parë veçanërisht për raportet për një goditje të shpejtë dhe kapjen e Kievit. Zyrtarët rusë besonin në atë kohë, thonë zyrtarët amerikanë, se Vladimir Putin po fillonte një luftë me trupa dhe pajisje të pamjaftueshme.

Diskutimet e Putinit me oficerët në terren mund të jenë gjithashtu pjesë e përpjekjes së tij për të marrë informacion më të saktë rreth “operacionit special ushtarak”, siç e ka quajtur Rusia pushtimin e Ukrainës, pasi që herët kishte informacione se presidenti rus nuk e bëri të ketë informacion të saktë nga kërkesa e ministrit të mbrojtjes Sergei Shoigu dhe kreut të Forcave të Armatosura Ruse, Valery Gerassimo. Putin për një strategji që përjashton opsionin e tërheqjes, zyrtarët rusë janë ndarë në lidhje me mënyrën se si të merren me kundërsulmin ukrainas: të tjerë besojnë se ata duhet të injorojnë atë që urdhëron Putin përpara se linjat e tyre të “prihen” dhe të tjerët besojnë se ata duhet të zbatojnë udhëzimet nga Kremlini.