Në abuzimin emocional, dhunuesi vepron për të poshtëruar , izoluar dhe frikësuar viktimën e tij. Ai e bën këtë duke përdorur armë specifike si fyerje, kërcënime ose deklarata të fshehta, duke ndikuar drejtpërdrejt në psikikën dhe duke synuar të shkatërrojë vetëvlerësimin tuaj dhe konsideratën që keni për veten tuaj.

Edhe pse është shumë e rrezikshme, abuzimi emocional është ende një temë për të cilën flitet rrallë. Në fakt, shumë njerëz ende nuk e dinë se çfarë pasojash të rënda mund të sjellë ajo.

SIMPTOMAT E ABUZIMIT EMOCIONAL

Simptoma e parë e abuzimit emocional është një qëndrim kontrollues nga ana e partnerit. Një flamur i kuq që shpesh injorohet, por që është thelbësor. Nëse ai kontrollon se ku shkoni dhe me kë, nëse monitoron lëvizjet tuaja, komenton miqtë tuaj (shpesh negativisht), pretendon se lexon mesazhet që merrni në celular, diçka nuk shkon qartë. Ai në fakt po shpreh një dëshirë irracionale për dominim dhe po e bën këtë duke ju shkaktuar abuzim emocional. Është një agresion i vërtetë kundër jush që mund t’ju lërë me shenja të thella.

Kësaj i shtohet edhe poshtërimi i vazhdueshëm , publik dhe privat.Fraza të tilla si “je budalla” ose “je idiot” madje duke shkuar aq larg sa të të turpërojë para njerëzve të tjerë, duke debatuar në publik, duke zbuluar sekretet tuaja më intime, duke komentuar të metat tuaja. Qëllimi është t’ju frikësojë, të përkulet dhe t’ju bëjë të ndiheni të vegjël, duke ju penguar të reagoni.

Qortimi i vazhdueshëm përbën gjithashtu abuzim emocional, veçanërisht nëse shërben për t’ju fajësuar, duke krijuar një ndjenjë të thellë pasigurie tek ju . Në fakt, fajësimi i të tjerëve është një mënyrë e mirë për të fshehur të metat tuaja dhe për të mos menduar për to. Shpesh, pra, dhuna psikologjike karakterizohet nga shpërthime zemërimi nga agresori, i cili e nxjerr mbi ju ose e kthen situatën, duke u përpjekur të kalojë për viktimën dhe duke ju fajësuar për të gjitha problemet e tij.

ÇFARË DUHET TË BËNI NË RAST TË ABUZIMIT EMOCIONAL

Shpesh ata që vuajnë nga abuzimi emocional ndiejnë ndjenjën e dëshirës për të ikur nga marrëdhënia, por nuk dinë si ta bëjnë këtë dhe nuk kanë forcë t’i pranojnë vetes se diçka nuk shkon.

Pasi të kuptoni se ajo që po përjetoni nuk është e mirë për shëndetin tuaj fizik dhe mendor, do t’ju duhet të vendosni veten në radhë të parë. Ju jeni një prioritet, mos harroni këtë, dhe ajo që ka rëndësi është lumturia juaj . Pra, ndaloni së kënaquri me personin tjetër, duke mos fajësuar veten për atë që po ndodh. Më mirë filloni të mendoni për atë që dëshironi me të vërtetë dhe flisni me dikë për këtë. Çdo situatë është e ndryshme dhe në vetvete, por të thuash me zë të lartë frikën, të tregosh atë që ke përjetuar, është hapi i parë për të rifituar qetësinë./Revista Psikologjia