Festat e fundvitit janë një moment i shumëpritur nga të gjithë. Mbledhja me njerëzit e dashur pranë një tryeze festive, bën që shpesh here të harrojmë riskun që shkaktohet nga ngrënia me tepricë e ushqimeve plot yndyrë dhe sheqer. Mjeku popullor Ylli Merja në rubrikën “Bima dhe shëndeti” në Rreze Dielli, tregoi risqet që shkaktojnë teprica me ushqimet:
Risku nga sheqeri i tepërt, trashet gjaku
Risku nga alkooli i tepërt, dëmtojnë qelizat nervore dhe mëlçin
Risku nga mishi i dhjamosur, rrit kolesterolin
Risku nga brumrat, rrisin sheqerin dhe obezitetin” tha ai.
Ai sygjeroi që gjatë natës festive në tavolinë të mos mungojnë edhe këto ushqime, e çajra, për të shmangur problemet e ndryshme në organizëm:
-Kanella, borziloku, mendra, karafili, vanilja, rigoni
– Nga perimet: Patëllxhani, speci, trangulli, domatja, hudhra
– Nga çajrat: Çaj detox, çaj mali, çaj mendër
Vera është ndër pijet kryesore që serviret në tavolinat festive. Por si ta bëjmë këtë pije sa më pak të shëndetshme? Ylli Merja sugjeron këtë recetë:
Ngrohim në 60-65 gradë Celsius një litër verë të kuqe. Hedhim në të 3-4 shkopinj kanellë, 6-7 gozhda karafili, 4-5 fije çaj mali. Pas 10-15 minutash kullojeni
Grini në të një ftua ose mollë dhe serviret me temperaturën e dhomës.