Nëse dyshoni se dikush ka kaluar në arrest kardiak, ka disa hapa të thjeshtë që mund të ndërmerrni menjëherë që mund të nënkuptojnë ndryshimin midis jetës dhe vdekjes.

Rreth 70% deri në 90% e njerëzve që shkojnë në arrest kardiak në SHBA vdesin para se të shkojnë në spital sepse njerëzit përreth tyre nuk dinë se si të ndihmojnë.

Arresti kardiak është kur zemra e një personi ndalon së rrahuri papritur.

Si ndodh arresti kardiak

Personi bie sepse truri nuk funksionon më, dhe ka vetëm disa minuta që duhet të përpiqeni ta ktheni atë ritëm në një ritëm normal.

Dikush që është në arrest kardiak nuk do të ketë puls dhe nuk do t’i përgjigjet zërit ose prekjes. Ata ose do të ndalojnë frymëmarrjen ose do të lëshojnë tinguj të cilat nuk janë frymëmarrje e vërtetë, por një refleks që ndodh kur truri nuk merr mjaftueshëm oksigjen.

Çfarë e shkakton arrestin kardiak

Arresti kardiak mund të shkaktohet nga ritmet e parregullta të zemrës të quajtura aritmi, ose trashja e muskujve të zemrës që quhet kardiomiopati. Arresti kardiak mund të pasojë një atak në zemër, i cili është kur një bllokim e pengon zemrën të marrë gjak të mjaftueshëm. Mund të ndodhë gjithashtu për shkak të goditjes elektrike, mbytjes, mbytjes, shqetësimit të frymëmarrjes ose traumës.

Çfarë duhet të bëni

Nëse shihni dikë me simptoma të arrestit kardiak, telefononi menjëherë ambulancën. Pas kësaj filloni ngjeshjet në gjoks.

Vendosni duart në qendër të gjoksit të personit dhe shtypni fort me 100 deri në 120 rrahje në minutë.

“Ju po veproni fjalë për fjalë si një zemër e jashtme”, tha Dr. Comilla Sasson, një mjeke praktikuese e mjekësisë së urgjencës.

Mund të jetë e lodhshme, tha ajo, kështu që nëse dikush tjetër është afër, lërini ta marrë përsipër kur të keni nevojë për një pushim. Nëse ata nuk e dinë, kërkojini ata që t’ju shikojnë së pari.

“Kjo është ajo që ne bëjmë në dhomën e urgjencës,” tha Sasson.

Bllokimi i bërrylave ju jep më shumë fuqi për të shtyrë. Me një të rritur, zakonisht do të përdorni të dyja duart për ngjeshjet e gjoksit. Por nëse po ndihmoni një fëmijë, përdorni njërën dorë.