Artisti konkurrent i “Big Brother VIP”, Luiz Ejlli, është kthyer në personazhin më të përfolur të orëve të fundit pas rrëfimit të tij të sinqertë për sëmundjen nga e cila vuan. Për t’u treguar 100% i pastër me Kiarën dhe pa dijeninë e produksionit, ai pranoi se para se të futej në “BBV” zbuloi sëmundjen e rrallë, të cilën pret ta kurojë në Bergamo në muajin gusht. Gjatë rrëfimit të tij, Luizi shprehet se të qenurit “i fortë dhe pozitiv” është e vetmja rrugë, pasi nuk ka asnjë zgjidhje tjetër. Madje, ai vetë shton se nga kjo sëmundje e cila trajtohet vetëm në 11 klinika në të gjithë botën, ka vuajtur edhe Robin Williams.

Kjo sëmundje quhet Lewy Body Dementia dhe këto gjitha detajet e saj më poshtë:

Çfarë është:

Demenca e trupit Lewy është lloji i dytë më i zakonshëm i demencës progresive pas sëmundjes së Alzheimerit. Depozitat e proteinave, të quajtura trupat Lewy, zhvillohen në qelizat nervore në zonat përgjegjëse të trurit për të menduarit, kujtesën dhe lëvizjen (kontrolli motorik).

Demenca e trupit Lewy shkakton një rënie progresive të aftësive mendore. Njerëzit me demencë të trupit Lewy mund të kenë halucinacione vizuale dhe ndryshime në vigjilencë dhe vëmendje. Efekte të tjera përfshijnë shenjat dhe simptomat e sëmundjes së Parkinsonit si muskujt e ngurtë, lëvizje të ngadalta, vështirësi në ecje dhe dridhje.

Shenjat dhe simptomat:

Halucinacionet vizuale

Halucinacionet – të shohësh gjëra që nuk janë aty – mund të jetë një nga simptomat e para dhe ato shpesh përsëriten. Njerëzit me demencë trupore Lewy mund të halucinojnë forma, kafshë ose njerëz. Halucinacionet e tingullit (dëgjimor), nuhatjes (olfaktale) ose prekje janë të mundshme.

Çrregullime të lëvizjes

Mund të shfaqen shenja të sëmundjes së Parkinsonit, të tilla si lëvizja e ngadalësuar, muskujt e ngurtë ose dridhja. Kjo mund të çojë në rënie/rrëzim.

Rregullimi i dobët i funksioneve të trupit (sistemi nervor autonom)

Presioni i gjakut, pulsi, djersitja dhe procesi i tretjes rregullohen nga një pjesë e sistemit nervor që shpesh preket nga demenca e trupit Lewy. Kjo mund të rezultojë në rënie të papritur të presionit të gjakut gjatë qëndrimit në këmbë (hipotension ortostatik), marramendje, rënie, humbje të kontrollit të fshikëzës (mosmbajtje urinare) dhe probleme të zorrëve si kapsllëku.

Probleme njohëse

Probleme të të menduarit (konjitive) të ngjashme me ato të sëmundjes Alzheimer, të tilla si konfuzion, vëmendje e dobët, probleme vizuale-hapësinore dhe humbje të kujtesës.

Vështirësitë e gjumit

Mund të ketë çrregullim të sjelljes së gjumit, të lëvizjes së shpejtë të syve (REM), i cili mund t’ju bëjë të realizoni fizikisht ëndrrat tuaja ndërsa jeni në gjumë. Kjo mund të përfshijë sjellje të tilla si grushta, shkelma, bërtitja dhe ulërima gjatë gjumit.

Vëmendje e luhatshme

Episodet e përgjumjes, periudhat e gjata të shikimit në hapësirë, dremitjet e gjata gjatë ditës ose të folurit e çorganizuar janë të mundshme.

Depresioni

Njerëzit e prekur mund të zhvillojnë depresion.

Apatia

Mund të humbasin motivimin.

Shkaqet:

Demenca e trupit Lewy karakterizohet nga grumbullimi jonormal i proteinave në masa të njohura si trupat Lewy. Kjo proteinë lidhet edhe me sëmundjen e Parkinsonit.

Faktorët e rrezikut:

Disa faktorë duket se rrisin rrezikun e zhvillimit të demencës së trupit Lewy, duke përfshirë:

Mosha. Njerëzit mbi 60 vjeç janë në rrezik më të madh.

Seksi. Demenca e trupit Lewy prek më shumë meshkujt sesa femrat.

Historia familjare. Ata që kanë një anëtar të familjes me demencë të trupit Lewy ose sëmundjen e Parkinsonit janë në rrezik më të madh.

Komplikimet:

Demenca e trupit Lewy është progresive. Shenjat dhe simptomat përkeqësohen, duke shkaktuar:

Demencë të rëndë

Sjellje agresive

Depresion

Rritje e rrezikut të rënies dhe lëndimit

Përkeqësimi i shenjave dhe simptomave të parkinsonit, të tilla si dridhje

Humbja e jetës, mesatarisht rreth shtatë deri në tetë vjet pas fillimit të simptomave.