Viti 2023 më në fund trokiti por pas tre viteve të vështira lufte, pandemie dhe krize politike, çfarë do të sjellë 2023? Shumë prej tyre kanë shpresa mjaft të mëdha për këtë vit si një pikë kthese që nga viti 2020. Ndërsa shumë njerëzve u pëlqen të qëndrojnë optimistë dhe sa më larg parashikimeve, të gjithëve na pëlqen të kemi një ide se çfarë pritet të ndodhë këtë vit.

Kush ishte Nostradamus?
Michel de Nostredame, i njohur më mirë si Nostradamus, ishte një mjek, astrolog dhe profet francez i shekullit të 16-të. Ai lindi në vitin 1503 në qytetin Saint-Rémy-de-Provence në Francën jugore dhe u shkollua për latinisht dhe greqisht. Pas përfundimit të studimeve, Nostradamus punoi si mjek, duke trajtuar viktimat e murtajës dhe duke botuar disa libra me tema mjekësore. Përveç punës së tij si mjek, Nostradamus ishte i interesuar edhe për astrologjinë dhe okultizmin. Ai filloi të botojë një sërë profecish në formën poezish. Këto profeci, të cilat u përmblodhën në një libër të quajtur “Les Proféties”, u shkruan në një stil të fshehtë dhe të errët që i bënte të vështira për t’u kuptuar. Pavarësisht kësaj, libri u bë i njohur dhe Nostradamus fitoi një ndjekës që besonin se ai kishte aftësinë për të parashikuar ngjarjet e ardhshme. Profecitë e Nostradamus mbulojnë një gamë të gjerë temash, duke përfshirë luftërat, revolucionet, fatkeqësitë natyrore dhe fundin e botës. Shumë nga parashikimet e tij janë të paqarta dhe të hapura për interpretim, dhe nuk është e lehtë të verifikosh saktësinë e profecive të tij. Megjithatë, disa njerëz besojnë se Nostradamus ishte në gjendje të parashikonte ngjarjet dhe revolucionet botërore, dhe parashikimet e tij kanë qenë subjekt i shumë magjepsjes dhe spekulimeve gjatë viteve. Nostradamus vdiq në 1566, por reputacioni i tij si profet ka vazhduar të rritet me kalimin e viteve. Pavarësisht mungesës së provave të qarta për të mbështetur saktësinë e parashikimeve të tij, shumë njerëz vazhdojnë të besojnë në aftësitë e tij dhe të kërkojnë profecitë e tij si një mënyrë për të kuptuar të ardhmen.

Parashikimet për vitin 2023

Së pari, lufta në Ukrainë e shkaktuar nga pushtimi rus, sipas Nostradamusit, do të marrë përmasa edhe më të mëdha dhe do të zhvillohet në Luftën e Tretë Botërore. “Lufta e tij do të zgjasë 27 vite. Të pafetë janë të vdekur, robër ose të internuar. Toka do të mbulohet me gjak dhe kufoma njerëzish”. New York Post raportoi se ky parashikim mund të lidhet me Vladimir Putin, botimi amerikan që përpiqet të bëjë çmos për të lidhur ngjarjet globale me fjalët e Nostradamus. Astrologu francez shkroi se mund të ketë një zbulim të madh hapësinor në vitin 2023. Konkretisht, që njerëzit do të jenë në gjendje të vizitojnë Marsin vitin e ardhshëm. Disa botime raportuan se Nostradamus parashikoi që Pallati Buckingham do të goditet nga një asteroid dhe do të digjet nga flakët. Ai pasazh, i shkruar shumë kohë përpara se të ndërtohej Pallati Buckingham, i referohet vetëm një “zjarri qiellor që përfshin një ndërtesë mbretërore”, pra asnjë referencë e drejtpërdrejtë për familjen mbretërore britanike. Një pasazh tjetër tregon se çmimet e ushqimeve do të rriten aq shumë sa njerëzit përfundojnë duke ngrënë njëri-tjetrin.

“Mjalti do të kushtojë më shumë se dylli i qiririt. Çmimi i grurit do të jetë aq i lartë sa njeriu do të shtyhet të hajë fqinjin e tij për shkak të dëshpërimit”. Ky parashikim ka qenë i vlefshëm edhe vitin e kaluar, por nuk ka ndodhur. Le të shpresojmë që kjo të mos ndodhë as në vitin 2023. Në fund të fundit, çfarë parashikoi në të vërtetë Nostradamus? Si zakonisht, përgjigjja është “një asgjë e madhe”.

Sa të sakta janë parashikimet e tij?

Ata që kanë lexuar mjaft Nostradamusin e dinë tashmë se francezi ishte shumë i mirë në konceptimin e disa parashikimeve që mund të lidhen me ngjarje të ndryshme globale pasi ato të kenë ndodhur tashmë, raporton IFLScience.