Një nga qytetet e fundit të mëdha ndërkombëtare që kërkon vendosjen e maskës kundër Covid njoftoi se do t’i japë fund mandatit të tij të diskutueshëm gati tre vjet pasi u miratua për të parandaluar përhapjen e virusit. Mandati i Hong Kongut , i zbatuar përmes gjobave që mund të arrinin më shumë se 1000 dollarë, kishte kërkuar mbulim të fytyrës në të gjitha hapësirat publike.

Rregulli hyri në fuqi më 15 korrik 2020 dhe u zgjerua dy javë më vonë për të përfshirë zonat e brendshme dhe të jashtme, megjithëse shumica dërrmuese e njerëzve në qytet kishin filluar të mbanin maska ​​muaj më parë ndërsa raportet për infeksionet e koronavirusit u përhapën. Mandati do të hiqet plotësisht të mërkurën, tha udhëheqësi i qytetit John Lee në një konferencë shtypi të martën – 959 ditë që nga vendosja e rregullit. Sekretari i Shëndetësisë Lo Mau-chung tha se me heqjen e mandatit të maskës, tani janë hequr të gjitha kufizimet epidemike.

“Mezi pres të shoh një buzëqeshje në fytyrën e të gjithëve tani”, tha ai. Sidoqoftë, shtoi ai, qeveria ende këshillon mbajtjen e maskave në mjedise me rrezik të lartë siç janë shtëpitë e kujdesit për të moshuarit dhe spitalet. Për pjesën më të madhe të pandemisë, Hong Kongu mbante titullin e palakmueshëm për të pasur disa nga politikat më të rrepta të pandemisë në botë – si izolimi deri në 21 ditë në një dhomë hoteli, pa lejuar vizitorë dhe dritaret e mbyllura të mbyllura.

“Maskat e fytyrës kanë luajtur një rol të rëndësishëm në reduktimin e transmetimit në komunitet në Hong Kong, por tani që pothuajse të gjithë janë vaksinuar dhe shumica e njerëzve janë infektuar gjithashtu, heqja e mandatit ligjor ka kaluar shumë kohë”, tha Karen Grepin, një profesoreshë e asociuar në Universitetin e Shëndetit Publik të Hong Kongut.