Ushqimi është një moment i shenjtë ku duhet të respektojmë të gjitha traditat dhe rregulloret pasi ato nuk kanë dalë rastësisht. Mirëpo, ndonjëherë harrojmë dhe hamë në këmbë sikur dikush po na detyron të nxitojmë.

Por të hash në këmbë nuk është gjëja më e mirë dhe kjo dihet mirë.

Një jetë sedentare është po aq e dëmshme për shëndetin sa edhe të ngrënit kur jeni shtrirë. Ne e dimë se kufizimi i të parës ndërsa rrit aktivitetin fizik ul rrezikun e diabetit dhe obezitetit. Megjithatë, në rastin e dytë, a duhet të largohemi nga tavolina dhe të shijojmë vaktin tonë në këmbë?

Sipas gastroenterologut të shquar nga Instituti i Kalifornisë Jugore, Dr. Peyton Berookim, zgjedhja është e jona. Pra, çfarë duhet të keni parasysh?

Duke ngrënë në këmbë, njerëzit mund të përjetojnë lehtësim nga simptomat. Siç shpjegon eksperti, në këtë pozicion graviteti ndihmon që përmbajtja e stomakut (ushqimi, lëngjet e stomakut) të qëndrojë aty dhe të mos shtyhet në ezofag, gjë që ndodh tek personat me çrregullimin e mësipërm që rezulton në urth, eruktacion (rrëqethje) dhe ndjenja e mpirjes në gojë.

Për këtë arsye duhet të shmanget shtrirja menjëherë pas ngrënies, në mënyrë që stomaku të mos marrë më shumë presion. Duke kaluar në anën negative të të ngrënit në këmbë, Dr. Berookim përmendi dy probleme kryesore të të ngrënit në këmbë.

Së pari, mund të shkaktojë fryrje dhe gazra. Siç shpjegon eksperti, kur jemi në këmbë gjaku rrjedh në këmbë dhe ndërkohë që zorra nuk merr mjaftueshëm gjak për tretjen e karbohidrateve, duke sjellë si pasojë krijimin e gazrave. Në të njëjtën kohë, kur e hamë vaktin në këmbë, hamë me ritëm më të shpejtë, gjë që rrit mundësinë e gëlltitjes së ajrit në të njëjtën kohë, duke rezultuar në fryrje.