Ka shumë gjëra që mund të shkaktojnë probleme me gjumin, duke përfshirë nivele të ulëta të disa vitaminave. Sipas Bustle, vitaminat dhe mineralet janë të rëndësishme për të gjitha funksionet e trupit, përfshirë gjumin. “Kur bëhet fjalë për një gjumë të qetë, disa mangësi të lëndëve ushqyese (nivele të ulëta, por jo të mjaftueshme për t’u konsideruar si një mungesë e vërtetë) mund të luajnë një rol të madh,” tha Robin Foroutan, MS, RDN, nutricionist dhe zëdhënës i Akademisë së të ushqyerit dhe dietologjisë.

Ju mund të keni mungesë të vitaminës D, kështu që nëse nuk mund të flini relativisht lehtë. Rreth 41% e amerikanëve nuk marrin mjaftueshëm vitaminë D dhe nivelet e ulëta të kësaj vitamine mund të çojnë në çrregullime të gjumit. Nivelet e ulëta të vitaminës C gjithashtu mund ta bëjnë të vështirë gjumin, sepse vitamina C mund të ndihmojë në luftimin e simptomave të stresit. Mungesa e kalciumit mund të jetë gjithashtu përgjegjëse për ta bërë më të lehtë për ju të bini në gjumë.

“Marrja e ulët e kalciumit shoqërohet me vështirësi në gjumë”, tha Foroutan. “Kjo mund të jetë për shkak se kalciumi ndihmon trurin tonë të përdorë aminoacidin triptofan për të prodhuar melatonin, hormonin tonë të gjumit.”