Ndërsa shumica e njerëzve mbajnë dietë për të dalë në plazh gjatë verës, ata zakonisht shtojnë peshë në vend që të humbin peshë. Me rritjen e temperaturave, oreksi duhet të ulet.
Dietologu klinik – nutricionist, Cleo Dimitriadou, tregon “gabimet” më të rëndësishme që bëjmë gjatë dietës sonë të verës, të cilat i pengojnë objektivit tonë për të humbur peshë.
Nevoja për freski
Kaloritë në akulloret e paketuara fillojnë nga rreth 100 kur bëhet fjalë për ndonjë akullore me pak yndyrë dhe zëvendësues sheqeri dhe madje arrijnë në 400-500 kur flasim për pako më të mëdha.
Më të dyshimta se akulloret janë milk shake-t, ku granitat fillojnë me 150 kalori dhe përfundojnë në 400-500. Në të njëjtën kategori gjejmë edhe milkshake që përmbajnë kafe.
Megjithatë, duke folur për freski dhe pije, duhet t’u referohemi edhe koktejeve të ndryshme që konsumojmë zakonisht në verë.
Nëse kemi parasysh që një grua mesatare duhet të marrë rreth 2000 kalori dhe një mashkull mesatarisht rreth 2500 kalori në ditë, gjithçka që përmendëm është më shumë se 10% e nevojave ditore!
Në rendin e zakonshëm kemi patjetër patate të skuqura (500 kalori), sallatë fshati (300-500 kalori në varësi të vajit), kallamar të skuqur (300 kalori), pak peshk të skuqur (300-400 kalori) dhe bukë të zhytur në vaj fshati ( 1 fetë bukë = 80 kalori dhe 1 lugë vaj = 135 kalori).
Të gjitha këto njeriu nuk do t’i hajë vetëm për drekë, por nëse kemi parasysh që gjatë festave na ndodh të ulemi në mesditë dhe në mbrëmje për të “kafshuar”, shuma e kalorive del jo pak nga kontrolli. Dhe e gjithë kjo pa llogaritur verën apo uzo-në shoqëruese.