Gjermania do të dërgojë dy anije luftarake në Indo-Paqësorin në vitin 2024. Kështu deklaroi të dielën ministri i Mbrojtjes Boris Pistorius, mes tensioneve në rritje midis Kinës dhe Tajvanit dhe mbi Detin e diskutueshëm të Kinës Jugore.

Duke folur në Dialogun Shangri-La në Singapor, konferencën më të rëndësishme të sigurisë në Azi, Pistorius tha se vendet duhet të ngrihen për rendin ndërkombëtar të bazuar në rregulla dhe mbrojtjen e kalimeve kryesore detare.

“Për këtë qëllim, Qeveria Federale Gjermane dërgoi një fregatë në Indo-Paqësorin në vitin 2021, dhe përsëri, në vitin 2024, do të vendosë mjete detare – këtë herë një fregatë dhe një anije furnizimi – në rajon”, tha ai, sipas një skenar i fjalimit të tij i shpërndarë nga ministria e mbrojtjes në Berlin.

Ai shtoi se vendosjet nuk ishin të drejtuara kundër asnjë kombi, një vërejtje që me sa duket iu drejtua Kinës.

“Përkundrazi: ata janë të përkushtuar ndaj mbrojtjes së rendit ndërkombëtar të bazuar në rregulla, në të cilin ne të gjithë kemi nënshkruar dhe nga i cili të gjithë duhet të përfitojmë qoftë në Mesdhe, në Gjirin e Bengalit apo në Detin e Kinës Jugore”- shtoi ai.

Duke treguar një prani më të madhe ushtarake në rajon, Gjermania po ecën në një rrugë të ngushtë midis interesave të saj të sigurisë dhe ekonomike pasi Kina është partneri më i rëndësishëm tregtar i Berlinit.

Në vitin 2021, një luftanije gjermane lundroi në Detin e Kinës Jugore për herë të parë në pothuajse 20 vjet, një lëvizje që pa Berlinin të bashkohej me vendet e tjera perëndimore në zgjerimin e pranisë së tij ushtarake në rajon mes alarmit në rritje mbi ambiciet territoriale të Kinës.

Kina pretendon pothuajse të gjithë Detin e Kinës Jugore si të sajën, pavarësisht nga një vendim i gjykatës ndërkombëtare që Pekini nuk ka bazë ligjore për këto pretendime dhe ka ndërtuar poste ushtarake në ishujt artificialë në ujërat që përmbajnë fusha gazi dhe peshkim të pasur.

Rreth 40% e tregtisë së jashtme të Evropës rrjedh përmes Detit të Kinës Jugore.