Presioni i lartë i gjakut, i njohur edhe si hipertension, është një gjendje që ndodh kur presioni në enët e gjakut është shumë i lartë. Ky presion i referohet forcës me të cilën gjaku shtyhet kundër mureve të arterieve. Presioni i lartë i vazhdueshëm i gjakut mund të shkaktojë kërdi brenda trupit, duke përfshirë dëmtime të rënda në zemër. Sipas studimeve, hipertensioni nuk vjen me një sërë shenjash dhe simptomash, gjë që e bën jashtëzakonisht të vështirë për pacientin. Megjithatë, ka disa simptoma që mund t’ju tregojnë për rritjen e presionit të gjakut, të tilla si:
-Dhimbje koke të forta
-Dhimbje të vazhdueshme në gjoks
-Lodhje dhe marramendje ekstreme
-Probleme me frymëmarrjen
-Nauze ose të vjella
-Pamje e turbullt
-Ankthi
A mund të ulë vërtet lëngu i panxharit presionin e gjakut?
Tani, që i njihni simptomat e kësaj gjendjeje, është e rëndësishme të dini se pacientëve me presion të lartë të gjakut u kërkohet të bëjnë disa ndryshime të dukshme në stilin e jetës në mënyrë që ta mbajnë gjendjen nën kontroll.
“Së bashku me mjekimin e duhur, ndryshimet në stilin e jetës janë të rëndësishme për të menaxhuar presionin e lartë të gjakut. Dhe një pjesë e madhe e kësaj është përmirësimi i dietës tuaj dhe të ngrënit më me vetëdije,” është shprehur Dr Dhiman Basu, mjek i përgjithshëm, në Spitalet Belle Vue.
I pyetur nëse lëngu i panxharit ul presionin e gjakut, Dr Basu shprehet se këto perime të kuqe janë të mbushura me nitrate dietike (NO3), të cilat ndihmojnë në relaksimin e enëve të gjakut dhe reduktojnë presionin e gjakut duke përmirësuar rrjedhën e gjakut. Panxhari njihet edhe si superushqimi për hipertensionin.
Sipas studimeve, nitrat dietik shndërrohet në nitrit biologjikisht aktiv (NO2) dhe oksid nitrik (NO) pas konsumimit. Si ndihmon oksidi nitrik në menaxhimin e presionit të lartë të gjakut? Oksidi nitrik luan një rol të rëndësishëm në relaksimin e enëve të gjakut që ndihmon në uljen e ndjeshme të presionit të lartë të gjakut.
Sa lëng panxhari duhet të pini çdo ditë?
Sipas një hulumtimi të vitit 2015 të financuar nga Fondacioni Britanik i Zemrës (BHF) në Universitetin Queen Mary të Londrës, një i rritur rekomandohet të pijë 250 ml lëng panxhari në baza ditore, për të menaxhuar presionin e lartë të gjakut.