Globalisht, sëmundjet kardiovaskulare (CVD) vret më shumë njerëz se çdo sëmundje tjetër. Sipas OBSH-së, më shumë se 17 milionë vdesin për shkak të sëmundjeve kardiovaskulare çdo vit. Shumica e vdekjeve nga CVD shkaktohen nga sulmet në zemër dhe goditjet në tru. Disa faktorë mund të kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare (CVD). Ushqimi jo i shëndetshëm, pasiviteti fizik, përdorimi i duhanit dhe alkoolit janë identifikuar si faktorët kryesorë të rrezikut të sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru.

Studimet kanë treguar se ndalimi i pirjes sw duhanit, ulja e marrjes së kripës, ngrënia e më shumë frutave dhe perimeve, aktiviteti i rregullt fizik dhe kufizimi i konsumit të alkoolit mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Ekspertët e shëndetit kanë inkurajuar njerëzit të adoptojnë dhe mbajnë sjellje të shëndetshme për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Është gjithashtu thelbësore të identifikohen ata me rrezikun më të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare në mënyrë që ata të marrin trajtimin e duhur, i cili mund të parandalojë vdekjet e parakohshme.

Hani këto 6 ushqime për të reduktuar rrezikun CVD
Një studim i ri i botuar në Gazetën Evropiane të Zemrës ka zbuluar se të rriturit që nuk hanë mjaftueshëm nga gjashtë ushqime kyçe në kombinim (të cilat përfshijnë fruta, perime, bishtajore, arra, peshk dhe produkte qumështi me yndyrë të plotë) mund të jenë në rrezik më të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare. Studimi u drejtua nga studiues të Universitetit McMaster dhe Hamilton Health Sciences.

Një tjetër mënyrë për të arritur një dietë të shëndetshme. Është shumë e rëndësishme që të hani fruta, perime, bishtajore, arra, peshk dhe produkte qumështi me yndyrë të plotë për të ulur rrezikun e CVD, duke përfshirë sulmet në zemër dhe goditjet në tru, vunë në dukje studiuesit. Por ata gjithashtu thanë se mund të arrini një dietë të shëndetshme duke përfshirë sasi të moderuara drithërash ose mish të papërpunuar.

Konsumi i moderuar është kyç në parandalimin e sëmundjeve. Ka një fokus në konsumin më të lartë të ushqimeve mbrojtëse ushqime natyrale për parandalimin e sëmundjeve. Ndërsa studimi rekomandoi konsum të shtuar të frutave, perimeve, arrave dhe bishtajoreve, ai sugjeroi konsum të moderuar të peshkut, qumështit me yndyrë të plotë, drithërave dhe mishit të papërpunuar. Ata zbuluan se konsumi i moderuar i këtyre ushqimeve lidhet me një rrezik më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare dhe vdekshmërisë.

A hani mjaftueshëm nga këto gjashtë ushqime?
Studiuesit rekomandojnë një konsum mesatar ditor prej dy deri në tre racione frutash dhe perimesh, një porcion me arra dhe dy racione bulmeti. Ata gjithashtu inkurajojnë njerëzit të hanë tre deri në katër racione javore bishtajore dhe dy deri në tre racione peshku në javë. Sa i përket zëvendësuesve të mundshëm, ata sugjerojnë përfshirjen e drithërave të plota në një porcion në ditë dhe mishit të kuq ose shpendëve të papërpunuar në një racion në ditë.