Shkencëtarët mund të kenë gjetur çelësin për të jetuar deri në 100 e më tej. Vetëm 0.27% e amerikanëve ishin 100 vjeç e lart në vitin 2021, por shkalla e njerëzve në SHBA që bëhen njëqindvjeçare është pothuajse dyfishuar në 20 vitet e fundit, sipas të dhënave nga Kombet e Bashkuara. Ndërsa më shumë njerëz arrijnë këtë moment historik, studiuesit në Universitetin e Bostonit dhe Qendrën Mjekësore Tufts analizuan ADN-në dhe stilin e jetës së shtatë njëqindvjeçarëve për të kërkuar burimin e rinisë.

Shkencëtarët studiuan qelizat e tyre mononukleare të gjakut periferik, një kategori e gjerë qelizash imune që gjenden në gjak dhe përcaktuan se këta njëqindvjeçarë kanë sistem imunitar shumë funksional që luftuan me sukses dhe u shëruan nga shumë sëmundje. Studimi u publikua javën e kaluar në revistën eBioMedicine.

Ne mblodhëm dhe analizuam atë që është, sipas njohurive tona, grupi më i madh i të dhënave njëqelizore të subjekteve njëqindvjeçare që na lejoi të përcaktojmë tiparet unike të kësaj popullate. Aftësia e një personi për t’u përshtatur dhe për t’iu përgjigjur infeksioneve të reja zakonisht bie me moshën, pasi sistemi i tyre imunitar dobësohet. Ky studim zbuloi se subjektet njëqindvjeçare kanë një përbërje të veçantë të qelizave imune. Profilet imunitare që kemi vërejtur tek njëqindvjeçarët konfirmojnë një histori të gjatë të ekspozimit ndaj infeksioneve dhe aftësisë për t’u rikuperuar prej tyre dhe ofrojnë mbështetje për hipotezën se njëqindvjeçarët janë pasuruar për faktorë mbrojtës që rrisin aftësinë e tyre për t’u rikuperuar nga infeksionet.

Gjetjet e tyre tregojnë se proporcioni i limfociteve, një lloj i qelizave të bardha të gjakut, në PBMC-të e njëqindvjeçarëve ulet në krahasim me të rinjtë, por gjithashtu ndodh një ndryshim i rëndësishëm në përbërje. Studiuesit vunë re gjithashtu ndryshime në qelizat mieloide, të cilat e kanë origjinën në palcën e eshtrave. Njëqindvjeçarët dhe jetëgjatësia e tyre e jashtëzakonshme, ofrojnë një projekt se si mund të jetojmë jetë më produktive dhe të shëndetshme.

Shpresojmë të vazhdojmë të mësojmë gjithçka që mundemi për elasticitetin ndaj sëmundjeve dhe zgjatjen e hapësirës së shëndetit. Ndërsa disa shkencëtarë hulumtojnë jetëgjatësinë natyrore, të tjerë po i drejtohen teknologjisë së përparuar për të identifikuar mënyrat për të zgjatur jetët.

Futuristi Ray Kurzweil ka pohuar se njerëzit do të arrijnë pavdekësinë deri në vitin 2030. 75-vjeçari shkencëtar kompjuteri dhe ish-inxhinier i Google bëri këtë parashikim tronditës dhe shumë të tjerë vitet e fundit. Kurzweil, një marrës i Medaljes Kombëtare të Teknologjisë dhe i pranuar në Sallën e Famës Kombëtare të Shpikësve, beson se robotët mikroskopikë do të rregullojnë qelizat dhe indet e dëmtuara për të shmangur plakjen dhe sëmundjet.