Prej shekujsh u jep shije dhe aromë ushqimeve tona, por ky nuk është avantazhi i vetëm.

Hudhra është përdorur që nga kohërat e lashta si një material shërues. Mjafton të themi se Hipokrati, “babai” i Mjekësisë, dikur përshkruante hudhrën për të trajtuar gjendje të ndryshme mjekësore. Ekzistojnë gjithashtu dëshmi të dokumentuara të përdorimit të tij nga shumë kultura të lashta, duke përfshirë egjiptianët, grekët, romakët, kinezët dhe indianët. Mjekësia moderne konfirmon shumë nga këto përfitime.

Dihet gjerësisht se “mashtrimi” më i lehtë për të reduktuar stresin është pak hudhër. Por në realitet, hudhra mund të ndihmojë me shumë më tepër.

Përmban komponime me veti medicinale

Shkencëtarët tani e dinë se shumica e përfitimeve të hudhrës janë për shkak të formimit të përbërjeve sulfate kur pritet. Më e njohura është alicina, e cila krijohet në hudhrën e freskët vetëm për pak kohë pasi e keni copëtuar ose grirë. Komponime të tjera të dobishme në hudhër janë dialil-disulfidi dhe S-alil-cisteina. Këto përbërës sulfate hyjnë në trup përmes sistemit tretës dhe më pas “udhëtojnë” në të gjithë trupin, duke ushtruar efekte të fuqishme biologjike.

Ai mbron nga një sërë sëmundjesh si ftohja e zakonshme

Sipas një studimi të vitit 2016, ekstrakti i hudhrës mund të forcojë sistemin imunitar. Studimi në fjalë zbuloi se personat që morën ekstraktin për 3 muaj gjatë sezonit të gripit sezonal të dimrit, përjetuan simptoma më pak të rënda. Studime të tjera tregojnë se përbërësit në hudhra kanë veti antivirale, të cilat mund të forcojnë sistemin imunitar, duke ndihmuar në mbrojtjen kundër viruseve.

Përbërësit e tij aktivë ulin presionin e gjakut

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, sëmundjet kardiovaskulare janë shkaku kryesor i vdekshmërisë në mbarë botën. Hipertensioni është një nga faktorët kryesorë që çon në këto sëmundje. Një meta-analizë e vitit 2020 e një sërë studimesh arriti në përfundimin se hudhra mund të ndihmojë njerëzit me hipertension të ulin presionin e gjakut. Studiuesit arritën gjithashtu në përfundimin se i njëjti zakon mund të zvogëlojë rrezikun e një ngjarjeje kardiovaskulare me 16-40%.

Sipas analizave, në fakt, efekti i hudhrës ishte i ngjashëm me atë të disa substancave medicinale të administruara për të rregulluar presionin e gjakut, por pa efekte anësore të padëshiruara. Për më tepër, një përmbledhje e vitit 2019 vëren se alicina mund të ulë angiotensin II, një hormon i lidhur me rritjen e presionit të gjakut dhe të relaksojë enët e gjakut, duke lejuar qarkullim më të mirë të gjakut.

Rregullon nivelet e kolesterolit, duke ulur rrezikun e sëmundjeve të zemrës

Një përmbledhje kërkimore e vitit 2018 pohoi se hudhra mund të ulë kolesterolin total, si dhe kolesterolin LDL (të keq). Studiuesit sugjeruan që njerëzit me nivele të larta të kolesterolit duhet të rrisin konsumin e hudhrës, por vunë në dukje se nevojiten kërkime të mëtejshme për të konfirmuar këto përfitime. Për më tepër, sipas një studimi të vitit 2016, konsumimi i rregullt i hudhrës për më shumë se dy muaj mund të ulë kolesterolin LDL deri në 10%.

Promovon jetëgjatësinë

Efekti i mundshëm i hudhrës në jetëgjatësi nuk është i lehtë të përcaktohet shkencërisht te njerëzit. Megjithatë, duke pasur parasysh përfitimet e saj të provuara në faktorët seriozë të rrezikut si presioni i gjakut, aftësia e hudhrës për të kontribuar në jetëgjatësinë nuk është befasuese. Në një studim kinez të vitit 2019, të moshuarit që hanin hudhër të paktën një herë në javë, jetonin më gjatë se ata që hanin hudhër më rrallë. Së fundi, aftësia e tij për të mbrojtur kundër sëmundjeve infektive është gjithashtu e rëndësishme, veçanërisht për të moshuarit, të cilët kanë një sistem imunitar më të dobët dhe një infeksion i tillë mund të jetë fatal.