Mira Murati, chief technology officer of OpenAI, at the company's headquarters in San Francisco on Monday, March 13, 2023. The company has unveiled new technology called GPT-4 four months after its ChatGPT stunned Silicon Valley. (c) Jim Wilson/The New York Times/Redux/laif

Një nga emrat më të njohut të inteligjencës artificial Ermira Murati nga kjo e hënë është pjesë e akademisë së shkencave të Shqipërisë si anëtarë e jashtme e saj, duke marrë edhe titullin e akademikes.

Vendimi u mor në mbledhjen me dyer të mbyllura ndërsa thuhet se ajo është propozuar nga akademiku Anastas Angjeli dhe profesori Dhimitër Tole.

Nisma vjen pas arritjeve të saj në chat gpt.

Murati është e lindur në vlorë në dhjetor 1988 e më tej është larguar drejt SHBA, ndërsa para se të përfshihej në kandidim edhe ajo ka pranuar propozimin.

Pak muaj më parë edhe kryeminsitri Edi Rama deklaroi bashkëpunimin me Muratin për përkthimin në anglisht të legjislacionit që Shqipëria duhet të përshtaste me BE-në.

Po ashtu inteligjenca artificiale do të përdoret edhe për shërbimet online madje edhe për tenderat që do të zhvillojnë institucionet në vend.

Angjelin Preljocaj është një tjetër personazh që ka marrë titullin e akademikut, me statusin i jashtëm.

Emri i tij është propozuar nga Gjergj Prevazi dhe Ismail Kadare, prej mesit të viteve 1980 Preljocaj dominon skenën franceze, europiane e botërore me mjeshtërinë dhe origjinalitetin e artit të tij, si balerin e koreograf.

Gëzim Alpion profesor në Universitetin e Birminghamit, ku vitet e fundme ka krijuar për herë të parë një kurs të shqipes, Lulzim tafa dhe Lea Ypi po ashtu morën statudin e akademikut të jashtëm.

Ndërkar Adrian Civici, Kristina Jorgaqi, Mimoza Hafizi dhe Rajmonda Buhaljoti emra me një kontribut të madh në fushën e tyre kanë marrë statusin e anëtarit në asamblenë akademinë e shkencave të Shqipërisë.