Perandoria Bizantine, një vazhdimësi e Perandorisë Romake në Lindje, rezistoi për më shumë se një mijëvjeçar dhe la një trashëgimi të pasur me aspekte intriguese dhe shpesh tronditëse. Këtu janë dhjetë fakte befasuese për këtë mbretëri të lashtë:

10. Gjymtimet politike

Image

Dënimet në Perandorinë Bizantine ishin jashtëzakonisht brutale, shpesh duke përfshirë gjymtime. Verbimi dhe tredhja ishin metoda të zakonshme të përdorura jo vetëm kundër kriminelëve, por edhe ndaj rivalëve politikë, duke synuar t’i bënin ata të paaftë për të udhëhequr apo për të riprodhuar.

9. Garat me koçi:

Image

Garat me koçi  ishin një sport kolosal në Bizant, të karakterizuara nga rreziqe të larta, konkurrencë e ashpër dhe besnikëri e pasionuar e tifozëve. Garat ishin të rrezikshme, me potencial për rezultate fatale dhe tifozët përfshiheshin në trazira të dhunshme për të mbështetur ekipet e tyre të favorizuara.

8. Zjarri grek

Image

Bizantinët shpikën zjarrin grek, një armë e fuqishme ndezëse që mund të digjej edhe në ujë. Kjo substancë misterioze, e ngjashme me napalmin, luajti një rol vendimtar në mbrojtjen e Kostandinopojës dhe ishte një sekret i ruajtur fort.

7. Industria e mëndafshit

Image

Bizanti krijoi industrinë e vet të mëndafshit, duke sfiduar dominimin e prodhimit të mëndafshit kinez dhe persian. Murgjit kontrabanduan vezë të krimbit të mëndafshit nga Kina, duke çuar në zhvillimin e fabrikave të lulëzuara të mëndafshit në të gjithë perandorinë.

6. Trazirat e Nikas

Image

Trazirat e Nikas të vitit 532 pas Krishtit ishte një nga kryengritjet më të dhunshme në historinë bizantine, që solli shkatërrim të gjerë dhe mijëra vdekje. Të nxitura nga fraksionet e garave me koçi dhe pakënaqësia me perandorin, trazirat gati sa nuk përmbysën qeverinë.

5. Amputimet e hundës për tradhtinë bashkëshortore

Image

Shkelësit e kurorës përballeshin me ndëshkime të rënda në Bizant, duke përfshirë prerjen e hundës për burrat dhe gratë e përfshirë në marrëdhënie jashtëmartesore. Këto dënime të ashpra pasqyronin kodet e rrepta morale të perandorisë dhe zbatimin ligjor.

4. Murtaja e Justinianit

Image

Murtaja e Justinianit, një pandemi shkatërruese që përfshiu Bizantin në shekullin e 6-të, shkaktoi vdekje dhe vuajtje të mëdha. Vlerësimet sugjerojnë se deri në një e katërta e popullsisë së perandorisë vdiq gjatë pandemisë.

3. Shpikja e mundshme e gajdeve

Image

Bizanti mund të ketë qenë vendlindja e gajdeve, me dëshmi që sugjerojnë origjinën e tyre në Lindjen e Mesme. Shoqatat e instrumentit dhe lidhjet historike me kulturën bizantine e mbështesin këtë teori.

2. Anglia e Re Bizantine

Image

Bizanti priti një koloni emigrantësh anglezë në shekullin e 11-të, të njohur si New England. E krijuar nga refugjatët e pushtimit norman të Anglisë, kjo enklavë luajti një rol unik në historinë bizantine.

1. Rënia e Kostandinopojës nga një top masiv

Image

Rënia e Kostandinopojës në 1453 u lehtësua nga përdorimi i një topi kolosal të porositur nga Sulltan Mehmeti II. Kjo armë gjigante, e aftë për të gjuajtur gjysma topi prej gjysmë tonësh, depërtoi mbrojtjen e frikshme të qytetit, duke çuar në pushtimin e tij përfundimtar nga osmanët.

Këto fakte tronditëse ofrojnë njohuri intriguese në historinë komplekse dhe dinamike të Perandorisë Bizantine, duke zbuluar një qytetërim të shënuar nga risitë, konfliktet dhe ndikimet e qëndrueshme.