Në komunën e Zveçanit, në kundërshtim të kryetarëve shqiptarë të katër komunave veriore, serbët e Kosovës nisën protestat e tyre.

Më 29 maj, protestat ishin të dhunshme, sidomos në Zveçan ku pati përplasje të protestuesve serbë me KFOR-in.
Komandanti i misionit të NATO-s në Kosovë, Gjeneralmajor Özkan Ulutaş ka nderuar sakrificën e ushtarëve të KFOR-it.

“Një vit më parë, paqeruajtësit e misionit të KFOR-it të udhëhequr nga NATO u sulmuan gjatë protestave të dhunshme në komunën e Zveçanit. 93 efektivë u plagosën, disa prej të cilëve me lëndime të rënda. Këto sulme ishin të paprovokuara dhe ishin krejtësisht të papranueshme”, thuhet në komunikatën e KFOR-it.

“Sot, ne nderojmë shërbimet dhe sakrificat e bashkëluftëtarëve tanë, të cilët vunë jetën në vijën e tyre për të kryer detyrat e tyre për të gjitha komunitetet që jetojnë në Kosovë, në përputhje me mandatin e gjatë të misionit tonë në OKB. Guximi i tyre ndihmoi në stabilizimin e situatës në zonë dhe parandalimin e një përshkallëzimi të mëtejshëm të dhunës”, tha gjeneralmajor Özkan Ulutaş, komandant i KFOR-it.

NATO pohon se faktet duhet të vërtetohen dhe autorët duhet të mbahen përgjegjës. Pas dhunës, NATO ka dislokuar rreth 1000 paqeruajtës shtesë dhe forca të blinduara më të rënda në Kosovë.

“Ne kemi rritur qëndrimin e KFOR-it në veri të Kosovës dhe kemi trefishuar numrin e patrullave, duke përfshirë edhe përgjatë vijës kufitare administrative. Ky ka qenë përforcimi më i madh i kontingjentit tonë në Kosovë në një dekadë; dhe kjo tregon se NATO është e gatshme të ruajë paqen”, thuhet në njoftim.

“Angazhimi ynë për të kontribuar për sigurinë e qëndrueshme në mbarë Kosovën dhe për stabilitetin rajonal është i palëkundur. KFOR-i vazhdon të ndërmarrë të gjitha veprimet e nevojshme për të ruajtur një mjedis të sigurt dhe të sigurt, në përputhje me mandatin e tij sipas Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara të vitit 1999, në çdo kohë dhe në mënyrë të paanshme, për të mirën e të gjitha komuniteteve që jetojnë në Kosovë”, tha gjeneralmajor Ulutaş.

Në veri, më 29 maj u sulmua edhe Policia e Kosovës dhe gazetarët që raportonin për ngjarjet.