Sipas Sky News ekzistojnë dy shkolla mendimesh në lidhje me arsyen pse Vladimir Putin është në Korenë e Veriut.

Njëra është se Rusia në të vërtetë nuk ka asnjë opsion tjetër për momentin. Pushtimi i vazhdueshëm i Ukrainës e ka lënë atë të izoluar nga Perëndimi dhe e ka detyruar të lëvizë drejt lindjes. Vizita në Phenian, dhe shtetin më të izoluar në botë, është një pasqyrim i dëshpërimit të Moskës.

Pikëpamja e kundërt është se Rusia ka shumë opsione tani. Ata po flasin me Kubën, Kinën, madje edhe me talebanët.

“Putini është i zemëruar,” sipas Chris Monday, një profesor i asociuar në Universitetin Dongseo të Busanit, duke iu referuar aleatëve të NATO-s, përfshirë Mbretërinë e Bashkuar, duke i dhënë Ukrainës lejen për të përdorur armët e tyre për të goditur brenda Rusisë.

“Ai ndjen, nga këndvështrimi i tij, se Perëndimi ka kaluar shumë vija të kuqe”, tha ai.

Ekziston një supozim në Uashington se Koreja e Veriut tashmë po i dërgon Rusisë municion për t’i përdorur në Ukrainë, dhe ekziston një shqetësim, i artikuluar nga sekretari amerikan i shtetit Antony Blinken, se tregtia do të rritet.

Përtej kësaj, ekziston edhe një frikë se çfarë do të marrë Koreja e Veriut në këmbim – a mund të kalojë Moska ndihmë për programet bërthamore dhe raketore të Phenianit?

Të dyja palët e mohojnë këtë, por mund të argumentohet se marrëveshja që ata nënshkruan sot dërgon sinjalin e kundërt.

“Pakti gjithëpërfshirës i partneritetit strategjik” përfshin një klauzolë të mbrojtjes reciproke, në rast “agresioni”, siç e tha Putin, kundër secilës palë.

Ai tha gjithashtu se Rusia nuk e përjashton “zhvillimin” e bashkëpunimit ushtarak-teknik midis të dyve. Fjalë ogurzezë për Perëndimin, dhe veçanërisht Korenë e Jugut.