Katër anëtarë të familjes më të pasur të Britanisë janë në gjyq në Zvicër për akuzat se kanë shpenzuar më shumë para për kujdesin e qenit të tyre sesa për shërbëtorët e tyre.
Familja Hinduja, vlera e së cilës vlerësohet në 47 miliardë dollarë, është akuzuar për shfrytëzim dhe trafikim njerëzor, shkruan BBC.
Familja zotëron një vilë në lagjen e pasur të Këlnit të Gjenevës, dhe të gjitha akuzat kundër tyre lidhen me praktikën e tyre të importimit të shërbëtorëve nga India për t’u kujdesur për fëmijët e tyre dhe për t’u kujdesur për shtëpinë.

Dyshohet se Prakash dhe Kamal Hinduja, së bashku me djalin e tyre Ajay dhe gruan e tij Namrata, konfiskuan pasaportat e stafit, i paguanin vetëm tetë dollarë për 18 orë ditë dhe mezi i lejuan të dilnin nga shtëpia.
Edhe pse një marrëveshje financiare u arrit javën e kaluar mbi shfrytëzimin, Hinduji është ende në gjyq për trafikim njerëzor, një krim i rëndë në Zvicër. Ata i mohojnë akuzat.
Në gjykatë këtë javë, një nga prokurorët më të njohur të Gjenevës, Yves Bertosa, krahasoi gati 10,000 dollarë në vit që ai pretendon se familja shpenzonte për qenin e tyre me shumën ditore që dyshohet se paguanin shërbëtorët e tyre.

Avokatët e familjes Hinduja nuk i mohuan posaçërisht akuzat për paga të ulëta, por thanë se ato duheshin parë në kontekst, duke vënë në dukje se stafit gjithashtu iu dha strehim dhe ushqim. Me akuzën se ata kanë punuar pothuajse gjithë ditën, një avokat mbrojtës argumentoi se shikimi i një filmi me fëmijët e hindujave nuk mund të konsiderohet punë.

Disa ish-shërbëtorë dëshmuan për hinduxhatë, duke i përshkruar ata si një familje miqësore që i trajtonte shërbëtorët e tyre me dinjitet.
Por akuzat se nëpunësve iu sekuestruan pasaportat dhe nuk u lejuan të dilnin nga shtëpia pa leje janë të rënda, pasi mund të konsiderohet trafikim njerëzor.