Frika nga kukullat është diçka që shumë mund ta kuptojnë, ndoshta e lidhur me idenë e frikshme të tmerrit kinematografik. Kukullat shpesh ngjallin një ndjenjë të thellë shqetësimi, ndoshta sepse industria e filmit i ka përdorur prej kohësh për të nxitur frikën. Megjithatë, nga pikëpamja objektive, kukullat janë thjesht objekte të destinuara për t’u shijuar nga fëmijët. Diku në mes të këtyre këndvështrimeve është ishulli i kukullave të vdekura në Meksikë.

Ishulli ekziston në një mbretëri përtej spekulimeve shpirtërore dhe paranormale se është i mbushur me një histori rrëqethëse. Legjenda sugjeron se një burrë i quajtur Julian Santana Barrera dikur jetonte i vetëm në ishull. Një ditë, ai zbuloi një kukull që notonte në kanal, duke besuar se ishte lënë pas nga një vajzë që ishte mbytur. Në përpjekje për të çliruar shpirtin e saj, ajo e vari kukullën nga një pemë, shkruan CNN.

E kaluara e ishullit të kukullave të Meksikës

Ajo që filloi si një akt i thjeshtë respekti u kthye shpejt në ogurzi, megjithatë, kur Barrera filloi të besonte se kukulla ishte e pushtuar nga shpirti i vajzës. Mblidhni kukulla të tjera të ndryshme në një përpjekje për të larguar shpirtrat e këqij. Sigurisht, kukullat që ajo mblodhi nuk ishin të reja, dhe shumë prej tyre ishin të copëtuara, të plasaritura, të pista ose të munguara.

Misteri thellohet edhe më shumë kur Barrera vdiq në vitin 2001 dhe u gjet pasi u mbyt në të njëjtin vend ku ai besonte se vajza origjinale kishte vdekur. Historia e Ishullit të Kukullave mbeti relativisht e nënvlerësuar derisa Emilio Fernández vendosi ta përdorte atë si një vend për filmin e tij romantik María Candelaria. Megjithatë, ishulli u hap për publikun pas vdekjes së Barrera dhe së shpejti, njerëz nga e gjithë bota u dyndën për të parë vendin që dikur i përkiste koleksionistit misterioz.

Për ata që e vizitojnë, ka tre kasolle dhe një muze që shfaq artefakte dhe artikuj rreth Barrera dhe ishullit. Megjithatë, aspekti më interesant është se të gjitha kukullat janë ende aty, të varura nga pemët dhe të ekspozuara në të gjithë ishullin, duke përfshirë Agustinën, e cila thuhet se ka qenë e preferuara e Barrerës.

Natyrisht, historia pas ishullit dhe enigma rreth tij ka bërë që shumë hetues paranormalë të tërhiqen nga ana shpirtërore e tij. Disa madje kanë raportuar përvoja të çuditshme të tilla si lëvizjet e kukullave, ndezjen e syve ose disa pëshpëritje me njëra-tjetrën. Nëse historitë janë të vërteta, ka pasur shumë tragjedi në këtë kanal, kështu që blerja e tregimeve për fantazmat nuk është një përpjekje shumë e vështirë, besoni apo jo.

Që nga viti 2001, ishulli ka qenë në qendër të kërkimit si për besimtarët në jetën e përtejme, ashtu edhe për ata që janë të interesuar në narrativën e tij. Është e lehtë të kuptohet pse, por nëse dikush do ta dijë ndonjëherë të gjithë të vërtetën për këtë vendndodhje magjepsëse, mbetet e pasigurt.