Historiani Pëllumb Xhufi në emisionin “Open” në News24 e konsideroi si një çështje strategjike Himarën nga pala greke. Sipas tij ëhstë kjo arsyeja që grekët tensionojnë vazhdimisht çështjen me Himarën.

Xhufi tha se Himara është një hap larg nga Vlora, por grekët nuk mund të pretendojnë as Vlorën as Labërinë.

Himara ka dalje në det dhe natyrisht që për interesa gjeo-strategjike grekëve iu duhet, sepse ato duan të kenë kontroll edhe në kanalin e Otrantos, pas kanalit të Korfuzit. Himara ka qenë një vend me ferra, ndërsa tani ka tjetër vlerë, përfshi këtu edhe përsa i takon pronave, apo interesave të tjera ekonomike”, tha Xhufi.

I