Në një botë gjithnjë e më të stresuar, shëndeti i trurit është kthyer në një prioritet jetik. Sipas specialistëve të ushqyerjes dhe neurologjisë, disa ushqime kanë veti mbrojtëse kundër goditjeve në tru dhe ndihmojnë në ruajtjen e funksioneve njohëse gjatë gjithë jetës.
Perimet me gjethe jeshile
Spinaqi, lakra jeshile dhe rukola janë të pasura me folate, vitaminë K dhe antioksidantë që përmirësojnë qarkullimin e gjakut dhe mbrojnë enët e gjakut në tru. Studimet kanë treguar se një dietë e pasur me këto perime redukton rrezikun e goditjes ishemike.
Frutat e pyllit
Boronicat, mjedrat dhe luleshtrydhet janë të mbushura me flavonoide, të cilat përmirësojnë kujtesën dhe ulin inflamacionin në tru. Një grusht boronica në mëngjes mund të jetë një investim i vogël për një tru më të fortë.
Peshk
Salmoni, sardelet dhe skumbri janë burime të pasura të acideve yndyrore omega-3, të cilat ndihmojnë në uljen e tensionit të gjakut dhe mbrojtjen nga mpiksja e gjakut – një shkaktar i zakonshëm i goditjeve.
Vaji i ullirit
Ky super-ushqim mesdhetar ka efekte të fuqishme anti-inflamatore. Kur përdoret rregullisht në gatim, ai kontribuon në mbrojtjen e sistemit nervor dhe ul rrezikun e sëmundjeve neurodegjenerative.
Arrat dhe farat
Të pasura me vitamina E dhe magnez, arrat dhe farat (si ato të linit dhe chia) janë aleatë të fuqishëm në luftën kundër dëmtimit të qelizave të trurit dhe humbjes së kujtesës.