A mund të jetë konsumi i pijeve me gaz arsyeja pse po humbni flokët?
Njerëzit që pinë më shumë pije me sheqer mund të kenë gjithashtu më shumë gjasa të përjetojnë rënie të flokëve, sipas një analize të kryer mbi studimet e viteve të fundit.
“Dieta dhe ushqyerja luajnë një rol vendimtar në shëndetin e flokëve, veçanërisht vitamina D dhe suplementet e hekurit, ndërsa kufizimi i alkoolit dhe pijeve të gazuara mund të jetë i dobishëm”, shkruajnë studiuesit nga Universidade do Porto i Portugalisë.
Përfundimet e tyre bazohen në gjetjet e mëparshme gjatë dekadës së fundit që tregojnë se konsumimi i pijeve me sheqer shoqërohet me një rrezik në rritje të rënies së flokëve tek burrat dhe se inflamacioni i shkaktuar nga konsumimi i këtyre ushqimeve ndihmon në këtë problem.
Vetëm 11 kanaçe pije me sheqer në javë, ose më shumë se 3,500 mililitra, i lanë të rinjtë në një rrezik më të lartë për rënien e flokëve të modelit mashkullor, sipas një studimi të vitit 2023 të cituar në analizën e re. Në atë kohë, autorët e Universitetit Tsinghua thanë se ishte e vështirë të përcaktohej një shkak dhe pasojë midis dy faktorëve sepse mbështetej në të dhënat e raportuara nga 1,028 pjesëmarrësit e tij.
Konsumi i pijeve me sheqer është lidhur gjithashtu me obezitetin, prishjen e dhëmbëve dhe probleme të tjera që kanë qenë të lidhura me rënien e flokëve.
Por, autorët portugezë vunë në dukje se zbulimi i vitit 2023 u mbështet nga një studim i vitit 2016 që zbuloi se konsumimi i ushqimeve të përpunuara që përmbajnë sheqerna të thjeshtë ishte një “faktor indirekt i lidhur me rënien e flokëve”.
Kjo për shkak se ushqimet stimulojnë prodhimin e sebumit të tepërt, substancës vajore që ne prodhojmë që hidraton lëkurën dhe flokët. Kjo çon në rritjen e baktereve në skalpin e kokës që mund të rezultojë në acarim dhe inflamacion, të cilat kontribuojnë në rënien e flokëve.
“Gjetjet sugjeruan që ndërhyrjet e synuara dietike mund të jenë të rëndësishme në parandalimin dhe menaxhimin e problemeve të flokëve si alopecia dhe rënia e flokëve. Megjithatë, nevojiten kërkime të mëtejshme për të thelluar kuptimin tonë të këtyre lidhjeve dhe për të zhvilluar rekomandime të bazuara në prova për promovimin e shëndetit të flokëve përmes të ushqyerit”, shkruan autorët.