Për të mbrojtur zemrën tuaj, ndonjëherë nuk keni nevojë për ilaçe, por ushqim të vërtetë. Kështu që ruajeni me çdo kafshim të këtyre 10 top ushqimeve për të pastruar arteriet tuaja, transmeton KosovaPress.
Avokado- Në vend të majonezës, vendosni në një senduiç feta të holla avokado. Një studim i vitit 1996 në Meksikë zbuloi se njerëzit që hanin avokado çdo javë kishin një rënie prej 17 për qind të kolesterolit në gjak. Ata gjithashtu ulën nivelin e tyre të dobët të kolesterolit dhe ngritën kolesterolin “e mirë”. Nëse nuk mund të hani avokado në këtë mënyrë, atëherë të paktën ta bëni një gojëmjaltë.
– Drithëra- Fibra e tretshme që gjendet në kokrra të tëra, të tilla si buka e grurit, orizi të murrmë dhe tërshërë, lidhin kolesterolin në vakte dhe e nxjerrin nga trupi. Kur trupi ka nevojë për kolesterol, ai do të mbështetet në furnizimin e kolesterolit nga gjaku, duke ulur në mënyrë efektive nivelin e kolesterolit në gjak, dhe gjithashtu duke zvogëluar rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Bollguri nuk është vetëm për mëngjes; mund ta shijoni në çdo kohë të ditës.
– Vaj ulliri- Një studim i vitit 2011 zbuloi se njerëzit mbi 65-vjeç që përdorën vaj ulliri rregullisht kishin 41 për qind më pak shanse të pësonin sulm në tru në krahasim me ata që kurrë nuk e kishin përdorur vajin e ullirit në dietë. Përdorni pak vaj ulliri në vend të gjalpit ose derdhni makarona, sallata … Nutricionistët këshillojnë se edhe pse vaji i ullirit është një mundësi më e shëndetshme, ju duhet të siguroheni që ta përdorni me kursim, pasi të gjitha yndyrat ende përmbajnë të njëjtin numër të kalorive.
– Zëvendësimi i ëmbëlsirave- Bajamet janë një zëvendësues i shkëlqyeshëm për ëmbëlsira. Ato përmbajnë një sasi të madhe të acideve yndyrore të shëndetshme, vitaminë E dhe fibra, ndërsa arrat janë një burim i shkëlqyeshëm bimor i acideve yndyrore omega-3 të njohura si acid alfa-linolenik. Sipas një studimi nga Shoqata Amerikane e Zemrës, yndyrat e pangopura ndihmojnë në uljen e niveleve të kolesterolit të keq në gjak, si dhe rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru.
– Fetë margarine- Sterolet janë përbërës që konkurrojnë me kolesterolin ushqimor për thithjen në traktin tretës. Është e njohur për 50 vjet se ato ulin nivelin e kolesterolit në gjak dhe mund të gjendet në disa lloje të lëngut të portokallit, margarinë dhe qumësht. Vetëm sigurohuni që të kontrolloni etiketën dhe sigurohuni që margarina nuk është pa yndyrë dhe se “vaji i hidrogjenizuar pjesërisht” nuk shfaqet në listën e përbërësve.
– Llojet e ndryshme të peshkut- Peshqit si skumbri, harengë, ton dhe salmon janë bomba të vërteta të acideve yndyrore omega-3. Konsumi i peshkut dy herë në javë mund të zvogëlojë rrezikun e shfaqjes së sëmundjeve të zemrës duke ulur inflamacionin dhe ul nivelin e triglicerideve, dhe madje mund të ndihmojë në rritjen e nivelit të kolesterolit “të mirë”.
– Shpargu- Shpargu është një nga ushqimet më të mira natyrale për të pastruar arteriet tuaja. Ai ndikon brenda venave duke stimuluar lirimin e tensionit në trup, duke e lejuar që të përshtatet me inflamacionin e akumuluar ndër vite. Ndihmon gjithashtu për të sprapsur mpiksjet vdekjeprurëse. Kështu që sillni të paktën një fetë të kësaj perime në dietën tuaj.
– Lëng shege- Një studim i vitit 2005 i botuar në “Protokollin e Akademisë Kombëtare të Shkencave Amerikane” tregon se lëngu i shegës është i pasur me antioksidues dhe stimulon prodhimin fizik të oksidit nitrik, i cili ndihmon për të mbajtur rrjedhjen e gjakut dhe arterieve të hapura.
– Formimi i eshtrave- Brokoli është i pasur me vitaminë K, e cila kërkohet për formimin e kockave. Ndihmon gjithashtu në parandalimin e kalciumit nga dëmtimi i arterieve dhe është plot me fibra. Studimet tregojnë se një dietë e lartë me fibra ul ndjeshëm presionin e gjakut dhe nivelin e kolesterolit.
Top Channel