Pavarësisht se sa herë kemi dëgjuar frazën, “ju jeni ajo që hani “, kjo nuk është mjaftueshëm bindëse për të rishqyrtuar menunë tonë të ngrënies. Por shumë shpesh, kur flasim për ushqimin, ne priremi të përqëndrohemi më tepër në imazhin e trupit tone, duke harruar se nevoja urgjente për të adoptuar një dietë të shëndetshme përveçse shëndetit tonë fizik, i referohet edhe shëndetit mendor. Një studim, bërë mbi qindra anketues referuar përzgjedhjes së tyre të ushqimit, tregon se cila dietë vlen të ndiqet për një dietë të shëndetshme.

1.Zgjidhni dietën mesdhetare. Ju mund të jeni të lodhur duke e dëgjuar një gjë të tillë, por përbërësit që përfshihen tradicionalisht në dietën tradicionale mesdhetare që ne i njohim aq mirë, së pari me vaj ulliri dhe perime, ndihmojnë në mbrojtjen kundër depresionit, ankthit dhe memorjes. Për më tepër, frutat, perimet dhe farat e freskëta kanë qenë gjithashtu të lidhura me nivele më të larta të lumturisë dhe normave më të ulëta të depresionit. Sigurisht, shkencëtarët nuk e dinë saktësisht se çfarë është kjo, pasi shumica e dietologëve regjistrojnë kryesisht shoqatat e vëzhguara, jo marrëdhëniet shkak dhe pasojë.

2.Dietat e dobëta janë lidhur me përkeqësimin e humorit. Nëse, pra, keni një çrregullim, siç janë ankthi dhe depresioni, duhet të hani me kujdes. Truri ka nevojë për lipide, aminoacide, vitamina dhe minerale, dhe studimet tregojnë se nëse e privoni atë nga këta përbërës, do të ndikojë drejtpërdrejt në gjendjen shpirtërore dhe stresin tuaj.

3.As avokado, as shegë, as kokrra të kuqe dhe as kale nuk do t’ju bëjnë të lumtur. Nuk ka super ushqime – ose të paktën nuk ka prova shkencore për të mbështetur ekzistimin e ushqimeve të mrekullueshme. Në përgjithësi, çrregullimet si ADHD nuk mund të trajtohen me ushqim. Edhe pse një gjë e tillë nuk është provuar ende, pasi edhe pse ka disa studime kërkimore inkurajuese me kalimin e kohës. Ekzistojnë gjithashtu shumë raporte personale përkatëse, por është e vështirë të nxirren përfundime të forta nga vëzhgimet personale.