Edhe ndërsa numri i rasteve rritet ndjeshëm në Evropë dhe Amerikën e Veriut, koronavirusi ka arritur kulmin në disa vende aziatike, dhe hulumtimi i parë për efektet afatgjata të virusit është shfaqur.

Sa kohë jeton në trupin tuaj?

Një studim nga revista mjekësore “Lancet” jep një përgjigje të kthjellët. Raporton që pacientët me koronavirus mund të mbajnë patogjenin në traktin e tyre të frymëmarrjes afërsisht për 37 ditë, do të thotë se ata mund të mbeten të infektuar për shumë javë.

Duke pasur parasysh që periudha aktuale e karantinës rekomandohet për 14 ditë, pacientët mund të mbeten ngjitës shumë kohë pasi simptomat e tyre zhduken, pa dashur të përhapin virusin më tej.

Mund ta marrësh përsëri?

Ekzistojnë raporte të izoluara të njerëzve me sa duket duke u riinfektuar me koronavirus. Të dhënat nga zyrtarët shëndetësorë në provincën Guangdong të Kinës raportuan se 14 % e njerëzve që u shëruan më pas u testuan përsëri pozitivisht.

Në fund të shkurtit, “Reuters” raportoi për një grua në Osaka, Japoni që gjithashtu testoi pozitive pasi ishte shëruar nga një infeksion i mëparshëm. Një rast i ngjashëm u raportua në Korenë e Jugut.

Sidoqoftë, mund të ketë shpjegime të tjera se sa rikthim. Ekziston mundësia që ajo të mbetet e fjetur pas një periudhe fillestare të sëmundjes me simptoma minimale, përpara se të sulmojë mushkëritë. Ose gjithmonë ekziston një gabim njerëzor siç është testimi i pasaktë ose pacientët që lëshohen para kohe.

Në mënyrë tipike, kur një infeksion viral mposhtet nga sistemi imunitar i trupit, ai e di se si ta mposhtë përsëri – ata bëhen imunë. Një përjashtim do të ishte nëse pacienti është në një farë mënyre imunodeficient.

Cilat janë efektet e qëndrueshme nëse shëroheni?

Autoriteti Spitalor Hong Kong studion valën e parë të pacientëve që u shëruan nga rastet e konfirmuara të virusit. Qyteti kishte 131 raste dhe tre vdekje, dhe gjithsej 74 njerëz janë nxjerrë nga spitalet.

Dr Oëen Tsang Tak-yin, drejtor mjekësor i Qendrës së Sëmundjeve Infektive të autoriteteve në Spitalin Princesha Margaret në Këai Chung, tha që mjekët kishin parë tashmë afërsisht një duzinë pacientësh të nxjerrë nga spitalesh që vijnë përsëri për kontrolle. Dy deri në tre persona nuk ishin në gjendje të bënin gjëra si në të kaluarën, raporton The South China Morning Post.

“Atyre iu merret fryma nëse ecin pak më shpejt,” tha Dr Tsang në një konferencë për media të enjten. “Disa pacientë mund të kenë rreth një rënie prej 20 deri 30 përqind në funksionimin e mushkërive [pas shërimit]”.

Pacientët tani do t’i nënshtrohen testeve për të përcaktuar se sa funksionojnë mushëkritë e tyre, dhe fizioterapia dhe ushtrimet kardiovaskulare gjithashtu do të rekomandohen për të forcuar mushkëritë e tyre.

Skanimet sugjerojnë se ka dëmtim të organeve në mushkëri, por deri më tani ishte e pasigurt nëse kjo mund të çojë në komplikime më vonë në jetë, siç është fibroza pulmonare.(The Independent, scan)