Nga CNN

Rastet e koronavirusit në Evropë janë pothuajse përsëri në nivelet e shikuara në mars kur nivelet e infeksionit arritën kulmin për herë të parë, shkencëtarët kanë paralajmëruar ndërsa shqetësimet rriten mbi një valë të dytë të mundshme. Vendet në të gjithë kontinentin kanë lehtësuar bllokimet dhe rihapjen e restoranteve, dyqaneve me pakicë dhe zyrave në një përpjekje për të filluar ekonomitë e tyre. Por relaksimi i kufizimeve ka parë një rritje të infeksioneve që e vendos Evropën në një pozitë të pakëndshme.

“Virusi nuk ka fjetur gjatë verës, kështu që nuk ka marrë pushime dhe kjo është diçka që ne e shohim tani,” tha të Mërkurën Andrea Ammon, drejtori i Qendrës Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC) gjatë një debati të mbajtur nga Bashkimi Evropian. Ai tha se rritja e raportuar e normave të infeksionit ishte më e ngadaltë se në mars, kur vende të tilla si Italia dhe Spanja u goditën veçanërisht rëndë nga Covid-19, por tani ishte rritur për javë të tëra. Sidoqoftë, vdek jet në Evropë janë ulur nga një mesatare shtatë-ditore prej rreth 4,000 në fillim të prillit në rreth 300 në fillim të shtatorit, sipas analizës së CNN të shifrave nga Universiteti Johns Hopkins.

“Ne kemi parë tani këtë javë që shkalla e njoftimit në vendet e BE dhe EEA [Zona Ekonomike Evropiane] dhe MB është tani 46 për 100,000,” tha Ammon. “Ju mund të mbani mend se në një moment ne kemi qenë tashmë nën 15, kështu që ka një rritje dhe këtë rritje ne kemi qenë duke parë tani për më shumë se pesë javë … Ne jemi pothuajse përsëri në numrat që kemi parë në mars. ” Në mes të gushtit, ECDC tha që grupe të reja infeksionesh dukej se ishin të lidhura me të rinjtë që dilnin në bare, restorante dhe vende të tjera publike. Ammon tha të mërkurën se ringjallja po shihej gjithashtu midis demografive të vjetra. “Në gusht ne po shohim më shumë që gjithashtu një popullsi e moshuar është prekur, duke treguar se është me të vërtetë një rritje e vërtetë e transmetimit,” tha ai. Ai shtoi se vendet tani kanë mbikëqyrje më të mirë dhe mund të kenë bllokime lokale më të qarta, por monitorimi i kujdesshëm është jetësor.

“Nëse do të përpiqemi të kthehemi në një formë të normalitetit, ne kemi shumë pak mundësi tjeta përveçse ta lehtësojmë, ta marrim me kujdes dhe të shohim se çfarë do të ndodhë … ka një vonesë dy ose tre javore në sistem.” Shkollat ​​janë rihapur kohët e fundit në shumë vende evropiane, por Ammon tha se kishte akoma “shumë pak shpërthime të rëndësishme në shkolla që janë dokumentuar dhe provat në të vërtetë janë në konflikt për momentin nëse është e dobishme apo jo nga pikëpamja e transmetimit mbyllni shkollat ​​”. Franca, Gjermania, Italia kanë raportuar të gjithë numrin e tyre më të lartë të rasteve në muaj, dhe Spanja javën e kaluar shënoi rekordin e saj 24-orësh për të gjithë pandeminë. Vendet duke përfshirë Greqinë dhe Kroacinë, kryesisht të kursyera nga vala e parë, panë numrin e shpejtë të rasteve në gusht ndërsa turistët morën pushimet verore pas rihapjes së qershorit të kufijve të brendshëm të Evropës.

Qeveritë që shpresojnë të shmangin bllokimet e dyta kombëtare kanë futur masa të reja duke përfshirë mbylljen e klubeve të natës, shtetrrethimin dhe maskat e detyrueshme në hapësirat publike. Por rregullat janë kundërshtuar me protesta masive në vende të tilla si Gjermania dhe Britania e Madhe. Ndërsa ditët bëhen më të shkurtëra, Evropa po përgatitet për fazën tjetër të kësaj beteje gjithnjë në ndryshim.