Në mes të valës së dytë të pandemisë COVID dhe rritjes së mprehtë të numrit të njerëzve të infektuar në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara, kreu i shërbimit të urgjencës i OBSH-së, Michael Ryan, u tha autoriteteve: vendosni kontaktet në izolim.

“Nëse do të kisha të drejtë për një dëshirë, në mënyrë që të përmirësoja vetëm një gjë që ne të mund ta rregullojmë dhe ta ndryshojmë situatën, do të ishte të sigurohesh që çdo individ që ka qenë në kontakt me një rast të konfirmuar COVID të jetë në karantinë, me qëllim për të thyer zinxhirin e transmetimit,”tha Michael Ryan në një konferencë për shtyp në Gjenevë.

“Unë nuk mendoj se është bërë në një mënyrë sistematike, dhe kjo është një nga arsyet kryesore që ne shohim shifra kaq të larta”, u citua Ryan të thoshte. Gjetja e kontakteve në shumë vende evropiane është bërë e vështirë dhe një numër rastesh të reja të COVID-19 kanë shpërthyer në kontinent në dy javët e fundit. “Rreth gjysma e vendeve në rajonin evropian të OBSH-së regjistruan një rritje prej 50 përqind të numrit të infeksioneve javën e kaluar,” tha ai. Kolegia e tij Maria Van Kerkhove është e befasuar që koncepti i pikave të nxehta epidemike, të cilat krijohen nga mbledhjet ku masat nuk merren parasysh, “nuk hyn në tru”.

“Ky virus ka treguar se ai mund të rishfaqet me shpejtësi të lartë dhe të kërcënojë spitalet dhe sistemin e kujdesit shëndetësor nëse nuk u kushtojmë vëmendje masave”, tha Drejtori i Përgjithshëm i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Nga ana tjetër, OBSH thotë se Evropa dhe Amerika e Veriut duhet të ndjekin shembullin e vendeve aziatike duke këmbëngulur vazhdimisht kundër masave anti-COVID dhe duke karantinuar këdo që bie në kontakt me njerëz të infektuar, tha eksperti i OBSH-së Mike Ryan.

Në muajt e fundit, në të kundërt, autoritetet në Australi, Kinë, Japoni dhe Korenë e Jugut kanë zvogëluar përhapjen duke zbuluar raste, duke izoluar dhe karantinuar kontaktet, tha eksperti kryesor i urgjencës i OBSH-së. Sipas tij, popullsia e këtyre vendeve “ka treguar një nivel më të lartë besimi në qeveritë e tyre”. “Me fjalë të tjera, ata vrapuan në vijën e finishit dhe vazhduan të vraponin sepse e dinin që gara nuk kishte mbaruar, ajo vijë ishte e rreme”, tha Ryan.

Ai shton se shumë shtete kanë vendosur një vijë përfundimi imagjinare dhe më pas kanë zvogëluar angazhimin e tyre për të parandaluar përhapjen e virusit. “Vendet në Azi, Azinë e Jugut dhe Paqësorin Perëndimor, të cilat unë mendoj se kanë qenë të suksesshme, kanë vazhduar me të vërtetë të monitorojnë këto aktivitete kryesore,” tha Ryan.