Përafërsisht një vit nga tani, atletët e botës pritet të mblidhen për Lojërat Olimpike Dimërore XXIV në një vend që qeveria e SHBA e konsideron zyrtarisht të përfshirë në g jenocid. Ai vend, Kina, a kuzohet për një f ushatë sistematike kundër pakicës së saj Ujgure myslimane 12 milionëshe, përfshirë n dalimin, shpesh të shoqëruar me punë të d etyruar dhe t ortura, të 1 milion njerëzve në katër vitet e fundit. A buzimet e Kinës përfshijnë gjithashtu një g oditje të m ospajtimit në Hong Kong, si dhe a rrestimin dhe b urgosjen, me a kuza të t rilluara, të dy kanadezëve si h akmarrje të dukshme për bashkëpunimin e Kanadasë me prokurorinë amerikane për ndjekjen e një ekzekutivi të lartë të Huawei, firmës kineze të telekomunikacionit.

Nuk është shumë shpejt për të filluar të mendojmë se si Shtetet e Bashkuara dhe demokracitë e tjera, të cilat kanë d ënuar gjithashtu s hkeljet e të drejtave të njeriut të Kinës – megjithëse pa përdorur përkufizimin e g jenocidit – do të merren me këtë situatë. Historia këshillon kujdes në b ojkotimin ose përndryshe politizimin e Lojërave, kur ato mund të s hmangen, në mënyrë që të mos i lënë atletët e përkushtuar të b llokuar pas shumë vitesh punë. Megjithatë historia, duke përfshirë Lojërat famëkeqe të vitit 1936 në Gjermaninë e Hitlerit, mëson gjithashtu për rr ezikun e të bërit biznes atletik si zakonisht me r egjimet t otalitare, transmeton lexo.com.al.

Për momentin, administrata e Biden nuk ka marrë asnjë qëndrim në lidhje me thirrjet republikane për b ojkot, ose mbi një sugjerim tjetër – duke lëvizur Lojërat diku tjetër. Pjesërisht, kjo është për shkak se administrata e re po rishikon përcaktimin se Kina është fajtore për g jenocidin, i cili u arrit nga administrata Trump në ditën e saj të fundit në detyrë. Rishikimi është i përshtatshëm, edhe në dritën e deklaratave të Sekretarit të Shtetit Antony Blinken se ai personalisht pajtohet me të. Duke pasur parasysh pozicionin e ulët të Departamentit të Shtetit të Trump në bashkësinë ndërkombëtare, shpalljet e tij kanë më pak peshë sesa një e freskët nga ekipi i z. Blinken. Dhe, siç zëdhënësi i Departamentit të Shtetit Ned Price vuri në dukje të enjten, administrata duhet të konsultohet me aleatët për qasjen më të efektshme të përbashkët për këtë çështje.

Ne do të shpresojmë që administrata të trajtojë ato konsultime me u rgjencë, në përpjesëtim me s hkeljet e Kinës dhe me kreativitet për tu përputhur me to. Për shumë vende të Evropës, Lojërat Dimërore, me aktvitetet e tyre alpine të skijimit dhe patinazhit, janë edhe më të rëndësishme se Lojërat Verore; njerëzit e tyre mund të jenë veçanërisht h ezitues të bashkohen në një b ojkot të plotë. Me siguri, megjithatë, ata e kuptojnë që Lojërat kanë të bëjnë në një masë të madhe me para dhe krenari kombëtare – dhe k ërcënimi për t’i mohuar ato Kinës u jep demokracive levë, transmeton lexo.com.al.

Për Pekinin, qëllimi kryesor i mbajtjes së Lojërave Olimpike në 2022 – siç ishte për Lojërat Verore në 2008 – është të fitojë legjitimitet në sytë e botës. Ky legjitimitet do të shtrihej në mënyrë implicite në fushatën e tyre b rutale kundër Ujgurëve nëse nuk k undërshtohet në mënyrë të qartë. Nëse ata marrin pjesë me të vërtetë, Shtetet e Bashkuara dhe të tjerët duhet ta bëjnë këtë duke e bërë të qartë se nuk miratojnë ose tolerojnë në asnjë mënyrë a buzimet e të drejtave të njeriut të Kinës.

Është pa dyshim më e lehtë të thuash atë objektiv sesa të krijosh një mjet specifik për ta arritur atë. Por zyrtarët amerikanë duhet të fillojnë të planifikojnë tani, para se bota të kërcejë në akullin e Kinës dhe zbres kodrat e Kinës, një vit nga tani sikur gjithçka në atë vend është krejtësisht në rregull./TheWashingtonPost/Lexo.com.al/e.c.