Ndërsa Kina bën thirrje për bashkëpunim, administrata e re e SHBA-së ndan shumë nga të njëjtat pika biseduese të ekipit Trump.

Nga Shannon Tiezzi/ Më 10 shkurt, tre javë pasi Presidenti i SHBA Joe Biden mori detyrën, ai zhvilloi bisedën e tij të parë telefonike me Presidentin Kinez Xi Jinping. Telefonata u zhvillua pak para festës së Vitit të Ri Hënor të Kinës dhe udhëheqësit me sa duket filluan bisedat e tyre duke i uruar njëri-tjetrit për Vitin e ardhshëm të Kaut. Sipas zbardhjes së Shtëpisë së Bardhë, Biden përmendi “ruajtjen e një Indo-Paqësori të lirë dhe të hapur” midis përparësive të tij, një sinjal i qartë se formulimi i epokës Trump është këtu për të qëndruar. Biden pastaj nisi një litar a nkesash të cilat përmendeshin shpesh nga zyrtarët e administratës Trump: “Presidenti Biden nënvizoi s hqetësimet e tij thelbësore në lidhje me praktikat s htrënguese dhe të p adrejta ekonomike të Pekinit, s htypjen në Hong Kong, a buzimet e të drejtave të njeriut në Xinjiang, dhe veprimet gjithnjë e më k ëmbëngulëse rajonale, përfshirë Tajvanin”.

Sidoqoftë, një ndryshim i dukshëm midis administratave ishte se Biden e la derën hapur për ato që ai i quajti “angazhime praktike, të orientuara drejt rezultateve kur përparojnë interesat e popullit amerikan dhe të aleatëve tanë”. Në veçanti, Shtëpia e Bardhë tha se Biden kishte diskutuar me Xi “pikëpamjet për të l uftuar pandeminë COVID-19 dhe s fidat e përbashkëta të sigurisë globale shëndetësore, ndryshimin e klimës dhe parandalimin e përhapjes së a rmëve”, duke përcaktuar disa fusha të mundshme të bashkëpunimit. Edhe këtu, megjithatë, divergjencat kryesore mbeten – për shembull, administrata e Biden ka mbetur e drejtpërdrejt për mungesën e transparencës së Kinës për COVID-19, transmeton lexo.com.al.

Sipas zbardhjes nga Ministria e Jashtme kineze, Xi i kushtoi shumë më shumë rëndësi nevojës për t’u kthyer në bashkëpunim. Xi, sipas citimit të vetëm të drejtpërdrejtë nga zbardhja, i tha Biden “Ju keni thënë që Amerika mund të përcaktohet me një fjalë: Mundësitë. Shpresojmë që mundësitë tani të tregojnë një përmirësim të marrëdhënieve Kinë-SHBA”. Deklarata parafrazoi gjithashtu Xi duke thënë se “Kur Kina dhe Shtetet e Bashkuara punojnë së bashku, ata mund të arrijnë një punë të madhe për të mirën e të dy vendeve dhe botës në përgjithësi; megjithatë, k onfrontimi midis dy vendeve do të jetë patjetër k atastrofik për të dy vendet dhe botën”.

Deklarata vijoi duke thënë se “Xi theksoi se ndërsa të dy palët mund të ndryshojnë në disa çështje, është e rëndësishme të tregohet respekt i ndërsjellë, të ketë trajtim të barabartë kundrejt njëri-tjetrit, dhe dallimet të menaxhohen dhe trajtohen në një mënyrë konstruktive”. Ndërsa kjo është një gjuhë shumë më e sjellshme sesa përdoret ndonjëherë nga zyrtarët kinezë, rezultati është i njëjtë: Shtetet e Bashkuara duhet të jenë më nderuese ndaj Kinës. Pekini beson se kjo tashmë tregon mjaft “respekt” për Uashingtonin, por prej kohësh është ankuar se SHBA nuk ia kthen favorin. Trajtimi i ndryshimeve në një “mënyrë konstruktive” është gjithashtu mënyra diplomatike e Kinës për t’u thënë vendeve të tjera të heqin dorë nga k ritikat e tyre. Xi sinjalizoi se për disa nga çështjet që përmendi Biden, Kina nuk do të lëvizte. Deklarata thoshte se “Çështja e Tajvanit dhe çështjet që lidhen me Hong Kong, Xinjiang, etj., janë çështje të brendshme të Kinës dhe kanë të bëjnë me sovranitetin dhe integritetin territorial të Kinës dhe pala amerikane duhet të respektojë interesat thelbësore të Kinës dhe të veprojë me maturi”, transmeton lexo.com.al.

Lideri kinez bëri një propozim konkret në bisedë: Xi bëri thirrje që Kina dhe SHBA të “rivendosin mekanizmat e ndryshëm të dialogut” midis tyre. Administratat e mëparshme Bush dhe Obama zhvilluan shkëmbime të rregullta ministrore me Kinën, së pari Dialogu Strategjik Ekonomik, më vonë u zgjerua në Dialogun Strategjik dhe Ekonomik në 2009. Administrata Trump fillimisht filloi katër bisedime të ndara me Kinën: Dialogu Diplomatik dhe i Sigurisë, Dialogu Gjithëpërfshirës Ekonomik, Dialogu për Zbatimin e Ligjit dhe Sigurisë Kibernetike dhe Dialogu Social dhe Kulturor. Secili dialog u zhvillua një herë në 2017 – dhe kjo ishte e gjitha. Xi dëshiron qartësisht të rifillojë bisedimet, me gjasë në një tjetër format të rikonfiguruar. Ky do të ishte një hap i vogël drejt marrëdhënieve më të normalizuara, nëse ndodh.

Në përgjithësi, zbardhja e Ministrisë së Jashtme Kineze ishte më pak e përqendruar në n egativët, me gjasë në përputhje me dëshirën e deklaruar për thirrjen për të “dërguar një sinjal pozitiv në botë”. Por ndërsa zbardhja e Shtëpisë së Bardhë ishte p esimiste, ishte në të vërtetë një përmirësim nga telefonata e mëparshme midis Sekretarit të Shtetit Antony Blinken dhe Yang Jiechi, Drejtorit të Komisionit Qendror të Kinës për Punët e Jashtme (dhe diplomatit të lartë të Kinës, duke tejkaluar Ministrën e Jashtëm Wang Yi). Zbardhja e Departamentit të Shtetit të asaj telefonate nuk përmendi fushat për bashkëpunim dhe në vend të kësaj shtoi në një premtim se “Shtetet e Bashkuara do të punojnë së bashku me aleatët dhe partnerët e tyre në mbrojtje të vlerave dhe interesave tona të përbashkëta për ta mbajtur PRC të përgjegjshme për përpjekjet e saj për të k ërcënuar stabilitetin në Indo-Paqësor”./TheDiplomat/Lexo.com.al/e.c.