Si administrata e Moon po kërkon të lundrojë në s fidat e saj më të ngutshme, nga Koreja e Veriut në l uftën e ftohtë SHBA-Kinë.

Nga Shannon Tiezzi/ Presidenti i Koresë së Jugut Moon Jae-in përballet me një mjedis të padëshirueshëm të politikës së jashtme ndërsa po shkon drejt vitit të fundit të presidencës së tij. Koreja e Veriut mbetet e pandjeshme përballë shtrirjes së Moon; një l uftë e re e f tohtë është duke u zhvilluar midis partnerëve më të rëndësishëm ekonomikë dhe të sigurisë së Koresë së Jugut; dhe t ensionet me Japoninë për çështje historike dhe ligjore janë në rritje. Ndërkohë, politikanët e Koresë së Jugut kanë filluar të pozicionohen për zgjedhjet për kryetar të bashkisë së Seul dhe Busan këtë prill – për të mos përmendur zgjedhjet presidenciale në 2022.

Në këtë intervistë me The Diplomat, Duyeon Kim, bashkëpunëtor i vjetër në Center for a New American Security, diskuton rreth politikës së jashtme të Koresë së Jugut – Korenë e Veriut, SHBA dhe më gjerë – ndërsa gara presidenciale e vitit 2022 fillon të nxehet ngadalë, transmeton lexo.com.al.

Në konferencën e tij për shtyp të Vitit të Ri, Presidenti Moon vazhdoi të theksojë shpresat e tij për një kthim në takimet dhe samitet ndër-koreane. Koreja e Veriut, megjithatë, nuk duket aq pranuese. Cilat janë perspektivat për marrëdhëniet ndër-koreane në vitin e fundit plus të mandatit të Moon?

Shanset janë shumë kundër Presidentit Moon. Koreja e Veriut e ka bërë të qartë për një kohë të gjatë se nuk është e interesuar për stilin e Moon të projekteve dhe takimeve ndër-koreane. Në Raportin e tij të Kongresit të Partisë së Punëtorëve, Kim Jong Un k ritikoi Moon për bërjen e ofertave “jo thelbësore” për të bashkëpunuar në çështjet pandemike, humanitare dhe turne të përbashkëta. Pyongyang së pari dëshiron që Seuli të ndalojë të gjitha stërvitjet e kombinuara u shtarake me SHBA, të përmbahet nga prokurimi i pajisjeve konvencionale të teknologjisë së lartë për mbrojtjen e Koresë së Jugut, të miratojë një ndalim të hedhjes së fletëpalosjeve si pjesë e ligjt të Koresë së Jugut dhe të sillet si minjonetë dhe qeveri provinciale e Koresë së Veriut. Vetëm atëherë, sipas Koresë së Veriut, Pyongyang do të konsiderojë normalizimin e marrëdhënieve ndër-koreane.

Pra, Moon po përballet me d ilemën e tij më të madhe, veçanërisht kur ai dëshiron të vendosë paqen koreane para se të dalë nga zyra në maj të vitit të ardhshëm. Deri më tani, ai nuk ka qenë në gjendje për të marrë me të mira Korenë e Veriut, për të hequr s anksionet për të rifilluar projektet ndër-koreane sepse kjo kërkon masa të konsiderueshme d enuklearizimi dhe ai do të zbulojë shpejt se nuk do të jetë në gjendje të bindë Presidentin Biden të takohet me Kim Jong Un, transmeton lexo.com.al.

Cili është reagimi i përgjithshëm në Seul ndaj kalimit në administratën e Biden në Shtetet e Bashkuara? Çfarë shpresash apo s hqetësimesh ka administrata e Moon për homologun e saj të ri në Uashington, D.C.?

Shoqëria e gjerë e Koresë së Jugut, veçanërisht udhëheqësit në sektorë të ndryshëm, janë të lehtësuar dhe shpresojnë që Presidenti Biden do të rikthejë një shkallë të parashikueshmërisë, stabilitetit dhe qasjes tradicionale të politikës së jashtme. Në të njëjtën kohë, duket se Presidenti Moon mund të k eqinterpretojë qasjen e përgjithshme të administratës Biden për çështjet kryesore, veçanërisht kur bëhet fjalë për një fokus në aleanca dhe diplomaci parimore me Korenë e Veriut. Moon mund të presë një qasje të bazuar në aleancë që do të thotë se administrata e Biden do t’i japë më shumë peshë qasjes së Moon ndaj problemit të Koresë së Veriut. Por një qasje e bazuar në aleancë sugjeron që qeveria e Moon do të duhet të përmbushë tani pritëshmëritë e një aleance në rritje në lidhje me Kinën. Dhe një qasje parimore ndaj diplomacisë me Korenë e Veriut sugjeron që Pyongyang do të duhet të ofrojë masa të besueshme dhe proporcionale të d enuklearizimit në këmbim të marrjes së kërkesave të saj.

Duke thënë se Presidenti Biden është një profesionist me përvojë i politikës së jashtme, i njeh mirë çështjet e Koresë dhe mbështet politikën e mëparshme progresive Sunshine Policy të Koresë së Jugut, Moon duket se nënkupton se ai pret që vizioni dhe qasja e tij e politikës të pritet mirë nga administrata e Biden dhe me krahë hapur. Megjithatë, ka plasaritje në aleancë që do të tejkalojnë Trump – duke përfshirë një qasje specifike ndaj Koresë së Veriut, parandalimin, të drejtat e njeriut, Kinën dhe bashkëpunimin trepalësh të sigurisë me Japoninë – që ekipet e Biden dhe Moon duhet të punojnë më shpejt se më vonë. transmeton lexo.com.al.

T ensionet midis Japonisë dhe Koresë së Jugut mbeten të dendura, siç dëshmohet nga përgjigja ndaj një vendimi të fundit të gjykatës së Koresë së Jugut mbi kompensimin për të ashtuquajturat “comfort women.”. Sidoqoftë, me një kryeministër të ri në Japoni, Suga Yoshihide dhe një administratë të re në Shtetet e Bashkuara për të ndërmjetësuar potencialisht, a ka perspektiva të reja për marrëdhëniet Kore-Japoni?

Një ndryshim d ramatik në marrëdhëniet Kore e Jugut-Japoni nuk ka gjasa të ndodhë së shpejti, gjë që komplikon planet e administratës së Biden për bashkëpunim trepalësh për t’u marrë me Korenë e Veriut dhe Kinën. Presidenti Biden dhe Sekretari i Shtetit Antony]Blinken kishin përvojë gjatë administratës së Obamës duke luajtur role kryesore në lehtësimin e marrëdhënieve të përmirësuara. Por sot është një situatë ndryshe. Nuk është vetëm një çështje politike, e cila është e vështirë në vetvete, por ajo ka evoluar gjithashtu në një çështje ligjore në dritën e vendimit të fundit të gjykatës së Koresë së Jugut.

Komentet e Moon në konferencën e tij për shtyp të vitit të ri janë të rëndësishme sepse pasqyrojnë një ndryshim të tonit dhe retorikës, por çështjet themelore nuk kanë ndryshuar. Komentet e tij shihen kryesisht si një mënyrë për të parandaluar një k rizë diplomatike pa një plan të vërtetë veprimi. Baza e mbështetësve të Moon është gjithashtu shumë anti-Japoni ndërsa drejtohet nga n acionalizmi. Edhe shtrirja e Seulit drejt Tokios kohët e fundit ka për qëllim sigurimin e bashkëpunimit të Japonisë në mbajtjen e një takimi katërpalësh midis Shteteve të Bashkuara, Koresë së Jugut, Koresë së Veriut dhe Japonisë në Lojërat Olimpike të Tokios për të filluar procesin e paqes koreane. Ai po përpiqet të afrojë përsëri diplomacinë e Lojërave Olimpike Dimërore 2018 me shpresën se ajo do të çojë në samitin.

Japonia do të monitoronte situatën për të parë nëse dhe si Seuli ndjek synimet me veprime të hollësishme. Do të jetë e ndërlikuar me Moon që do të ketë edhe një vit nga mandati i tij. Rezultati më i mirë do të ishte nëse Seuli dhe Tokio do të n danin problemet bilaterale veçmas nga bashkëpunimi rajonal për t’u marrë me s fidat e përbashkëta si Koreja e Veriut. Por qeveria e Moon ka qenë kundër bashkëpunimit të sigurisë që përfshin pjesëmarrjen e Japonisë. transmeton lexo.com.al.

Me zgjedhjet për kryetar bashkie në Seul dhe Busan të caktuara për në prill, dhe me garën për zgjedhjet presidenciale të 2022 që po fillon të nxehet, si do të ndikojë politika e brendshme në vendimmarrjen e politikës së jashtme?

Unë nuk pres një ndryshim d ramatik në politikën e jashtme të Koresë së Jugut për pjesën e mbetur të mandatit të Moon mes zgjedhjeve lokale të prillit dhe përgatitjeve për zgjedhjet presidenciale të vitit 2022. Kushdo që zgjidhet si kryebashkiak i Seulit do të japë të dhëna se kush mund të dëshirojë të kandidojë për president dhe cila parti mund të ketë një shans më të mirë në zgjedhjet presidenciale – por është ende shumë herët për të parashikuar secilën garë. Deri më tani, progresistët kanë qenë më të orientuar në politikën e brendshme në qasjen e tyre ndaj politikës së jashtme dhe i kanë dhënë përparësi marrëdhënieve ndër-koreane mbi aleancën SHBA-Koreja e Jugut, ndërsa konservatorët i kanë dhënë rëndësi aleancës SHBA-Koreja e Jugut dhe kanë aspiruar për një axhendë më globale. Por ne do të duhet të shohim se kush janë kandidatët presidencialë për të marrë një ide më të mirë se si ata mund të formojnë politikën e tyre të jashtme.

Presidenti Moon zhvilloi një telefonatë me Xi Jinping të Kinës, e para në tetë muaj, javën e kaluar. Duke pasur parasysh marrëdhënien e gurtë midis Kinës dhe SHBA-së për momentin, cilat janë perspektivat për marrëdhëniet Kinë-Kore e Jugut në këtë moment?

Moon ka qenë jashtëzakonisht i zellshëm për një kohë të gjatë që Xi të vizitojë Seulin, deri në pikën ku ekziston s hqetësimi në disa qarqe në Seul që Xi mund të përpiqet të negociojë teknologjinë Huawei 5G për një vizitë në Seul. Do të ishte gabim që Seuli të pranonte Huawei në ndonjë rrethanë për shkak të s hqetësimeve mbi privatësinë personale, sigurinë e të dhënave dhe sovranitetin kombëtar, transmeton lexo.com.al.

Unë kam elaboruar së fundmi në artikullin tim në Foreign Policy se si pjesa e majtë e partisë së qendrës së Moon Dhe përbërësit e saj kanë disa motivime për të sharmuar Pekinin. Ata nuk duan ta p ërkeqësojnë marrëdhënien me Pekinin sepse Kina është partneri kryesor tregtar i Koresë së Jugut që ka përdorur d etyrimin ekonomik kundër tij më parë dhe ata duan ndihmën e Pekinit me Korenë e Veriut. Por më thelbësisht, në kontrast me homologët e tyre konservatorë, Moon dhe baza e tij janë gjithashtu dashamirës ndaj Kinës dhe Koresë të Veriut. Ata i japin përparësi n acionalizmit, autonomisë dhe marrëdhënieve ndër-koreane mbi aleancën SHBA-Kore e Jugut. Pekini nga ana e tij po përpiqet të parandalojë Korenë e Jugut nga pjesëmarrja në atë që e sheh si një lëvizje anti-Kinë të udhëhequr nga SHBA. Këto janë vetëm disa nga arsyet pse unë mendoj se Koreja e Jugut e udhëhequr nga Moon do të jetë aleati themelor i administratës Biden në rajon, por mund të jetë gjithashtu lidhja e saj më e dobët në koalicionin e demokracive të Uashingtonit për t’u marrë me një Kinë gjithnjë e më të vendosur./The Diplomat/Lexo.com.al/e.c.