Marrëdhëniet BE-Kinë janë z hytur në një p ërplasje në dritën e s anksioneve të fundit.

Nga Stuart Lau/ S ulmi i dyfishtë përmes s anksioneve të Kinës ndaj BE të hënën, do të thotë se marrëveshja e rëndësishme tregtare Pekin-Bruksel është tani nën suport teknik mbijetese. Të z emëruar me s hënjestrimin nga s anksionet kineze në një ditë me d rame të lartë diplomatike, parlamentarë të shquar evropianë po k ërcënojnë të mos ratifikojnë paktin e investimeve BE-Kinë të vulosur në dhjetor. Çfarë ndryshimesh mund të sjellin tre muaj. Në fund të vitit të kaluar, udhëheqësit kryesorë të Evropës si Kancelarja gjermane Angela Merkel dhe Presidenti francez Emmanuel Macron g aruan për të siguruar një marrëveshje me Presidentin kinez Xi Jinping, duke shpresuar se kjo do ta bënte jetën më të lehtë për investitorët kryesorë të BE në Kinë siç janë prodhuesit e makinave. Por marrëdhëniet janë a caruar papritur me shpejtësi që nga ajo kohë, pjesërisht për shkak të s hqetësimeve në rritje për s htypjen e Kinës kundër pakicës myslimane në Xinjiang. Ndërsa SHBA i ka përshkruar a buzimet e Pekinit kundër Ujgurëve si një gj enocid dhe ka vendosur një e mbargo tregtare, BE ka marrë një qëndrim shumë më pak k onfrontues. Lista e s anksioneve e kalibruar me kujdes e njoftuar nga BE të hënën synonte katër zyrtarë kinezë në Xinjiang dhe zyrën e sigurisë publike të rajonit.

Duke pasur parasysh këtë qasje në dukje të përmbajtur, kundërs ulmi pothuajse i menjëhershëm i Pekinit erdhi si një tr onditje. Në një p ërshkallëzim të madh, l uftëtarët ujqër të linjës së a shpër të Kinës treguan se ishin të gatshëm të s akrifikonin marrëveshjen e tyre tregtare me Brukselin duke synuar drejtpërdrejt Parlamentin sesa të ligjëroheshin nga Evropa për çështje që ata i konsiderojnë si çështje të sigurisë së brendshme. Vetëm pak çaste pasi u njoftuan s anksionet e BE, Kina vendosi kundër-s anksione ndaj pesë eurodeputetëve kryesorë, nënkomitetit të Parlamentit për të drejtat e njeriut dhe akademikëve të lartë evropianë që mbulojnë Kinën. Në mënyrë in triguese, Pekini tha se po s anksiononte gjithashtu Komitetin Politik dhe të Sigurisë të Këshillit të BE, i cili përbëhet nga 27 ambasadorë me bazë në Bruksel, por është ende e paqartë nëse preken vetë të dërguarit. Think tanks që shpesh konsultohen nga zyrtarët evropianë ranë gjithashtu v iktima të s anksioneve. Për ligjvënësit në Parlamentin Evropian, veprimet e Kinës ishin një p rishje e marrëveshjeve. Marie-Pierre Vedrenne, grua kryesore në marrëveshjen BE-Kinë nga grupi liberal Renew Europe tha se “Duket e paimagjinueshme që Parlamenti ynë do të argëtojë qoftë idenë e ratifikimit të një marrëveshjeje ndërsa anëtarët e saj dhe një prej komisioneve të saj janë nën s anksione”, transmeton lexo.com.al.

S tuhi diplomatike

Ministria e jashtme e Kinës argumentoi se s anksionet e BE ishin “të bazuara në asgjë tjetër përveç g ënjeshtrave dhe dez informimit”. Ai paralajmëroi më pas Brukselin të ndalonte “duke ligjëruar të tjerët për të drejtat e njeriut dhe duke ndërhyrë në punët e tyre të brendshme. Ajo duhet t’i japë fund praktikës h ipokrite të standardeve të dyfishta dhe të ndalojë së shkuari më tej në rrugën e g abuar. Përndryshe, Kina do të ndërmarrë me vendosmëri reagime të mëtejshme”. Në një s tuhi të aktivitetit diplomatik të hënën vonë, Franca dhe Holanda thanë se po e trajtojnë këtë çështje me ambasadorët e tyre kinezë. Kryeministri holandez Mark Rutte tha në twitter: “Masa e Kinës është një përgjigje plotësisht e pajustifikuar ndaj masave të marra nën r egjimin e s anksioneve të të drejtave të njeriut të BE. Kjo do të trajtohet më tej në një kontekst evropian”. Duke ngritur mundësinë e s anksioneve të mëtejshme mbi të drejtat e njeriut, Ministri i Jashtëm gjerman Heiko Maas tha: “Ne s anksionojmë njerëz që shkelin të drejtat e njeriut, jo parlamentarë, siç është bërë tani nga pala kineze. Kjo nuk është as e kuptueshme dhe as e pranueshme për ne”.

Kjo rritje e t ensioneve me BE-në vjen në një moment kur edhe marrëdhëniet SHBA-Kinë po h idhërohen gjithashtu shumë. Vetëm javën e kaluar, Yang Jiechi, diplomati më jetëgjatë me sjellje të butë dhe më i kalitur i Kinës që shërben në Byronë Politike të plotfuqishme, nisi një s ulm të a shpër ndaj sistemit politik të SHBA ndërsa u takua me Sekretarin e Shtetit Antony Blinken në Alaska. Me Uashingtonin dhe Brukselin ende disi në k undërshtim për politikën ndaj Kinës, Blinken viziton Brukselin nga e marta, duke u takuar me zyrtarë të BE, përfshirë Presidenten e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen. Shefi i politikës së jashtme të BE-së Josep Borrell, i cili është kr itikuar thellësisht për shfaqjen e d obësisë ndaj Rusisë, bëri me dije për një qëndrim më të a shpër ndaj Pekinit. Borrell tha në një konferencë shtypi të hënën se “H akmarrja e marrë nga Kina kundër vendimit të s anksionimit të disa zyrtarëve… ka krijuar një atmosferë të re, me siguri, ka krijuar një situatë të re”, transmeton lexo.com.al.

Fushëb etejë parlamentare

Fusha kryesore e b etejës për mbijetesën e marrëveshjes së investimeve është Parlamenti Evropian. Dhe anëtarët e saj reaguan me z emërim ndaj s anksioneve të së hënës. Socialistët dhe Demokratët e qendrës së majtë, grupi i dytë më i madh politik në dhomë, thanë se Pekinit do t’i duhej të hiqte s anksionet për të arritur një marrëveshje. S&D do të “vendosë heqjen e s anksioneve kineze kundër euro-deputetëve [një] kusht që Parlamenti të hyjë në çdo bisedim mbi marrëveshjen e investimeve BE-Kinë”, tha grupi në një deklaratë. Iuliu Winkler, një ligjvënës i qendrës së djathtë që drejtoi grupin monitorues të Parlamentit Evropian mbi paktin e investimeve, njoftoi të hënën në mbrëmje anulimin e një takimi mbi marrëveshjen e planifikuar për të martën. Winkler, nga grupimi i Partisë Popullore Evropiane, deklaroi në një email për POLITICO se “Duke marrë parasysh zhvillimet e sotme në marrëdhëniet BE-Kinë, veçanërisht në lidhje me s anksionet e papranueshme të aplikuara kundër anëtarëve të zgjedhur të Parlamentit Evropian dhe nënkomitetit të tij për të drejtat e njeriut, është vendosur që organizimi i një grupi monitorimi të Kinës [takimi më 23 mars] është e papërshtatshme”.

Bernd Lange, kryetari Socialist i komitetit të tregtisë së Parlamentit, i cili do të jetë përgjegjës për shqyrtimin e paktit, mbështeti vendimin e Winkler. Ai tha se “Ngjarjet e sotme nuk lejojnë qartë të vazhdohet me biznesin si zakonisht”. Cui Hongjian, drejtor i Departamentit të Studimeve Evropiane në Institutin e Studimeve Ndërkombëtare të Kinës, i gazetës qeveritare kineze Global Times se s anksionet kineze ndaj BE-së mund të dërgojnë një sinjal të fortë në Bruksel për t’u tërhequr nga ndërhyrja e mëtejshme në punët e brendshme të Kinës. Për BE, të drejtat e njeriut janë një “a rmë e lirë”, tha Cui, duke shtuar se fuqia financiare dhe u shtarake e Unionit ishte shumë më e d obët se ajo e Uashingtonit. Philippe Le Corre, një specialist i Kinës në Shkollën Harvard Kennedy, tha se BE do të duhet të ecë mbi një litar të ngushtë. Le Corre theksoi se “Nga njëra anë ata po përpiqen të kënaqin kompanitë e mëdha dhe kjo është ideja prapa [marrëveshjes së investimeve]. Nga ana tjetër ata janë gjithashtu pjesë e këtij grupi të demokracive, kështu që ata duhet të tregojnë p akënaqësi për atë që po ndodh në Kinë. Ndjenja ime është se Kinës nuk i intereson nëse gjërat do ndodhin apo jo – thjesht po cekon një kuti. [Marrëveshja e investimeve] ishte më shumë një fitore simbolike për Kinën”./Politico.eu/Lexo.com.al/e.c.