Nga Hamilton Nolan/ Një intervistë e fundit për të cilën mund të keni dëgjuar zbuloi se m onarkia britanike është një gropë t oksike e p ërgojimit dhe ra cizmit. E kush do të dyshonte? Nuk ka asgjë më të lehtë për të besuar sesa që një institucion i krijuar për të qenë mishërimi fizik i klasizmit është i z hytur në çn jerëzim. Atje ku përgjigja e publikut ndaj kësaj zbulimi rutinor ka humbur është në bindjen e përhapur që ne duhet ta bëjmë m onarkinë më të mirë. Aspak. Ju nuk mund ta ktheni një shishe h elmi në një pije freskuese, pa marrë parasysh sa sheqer derdhni në të. Një përgjigje e drejtë dhe e duhur ndaj asaj që kemi mësuar do të ishte që e gjithë Mbretëria e Bashkuar të bashkohej, të bashkonte duart në një rreth të madh rreth institucionit të monarkisë dhe ta d igjte atë deri në themel, ndërsa këndonte këngën “Sweet Caroline”, për të mbajtur një shpirt pozitiv.

Atëherë, anëtarët e familjes mbretërore mund të fshinin hirin dhe t’i depozitonin ato në kosh, si një fillim ceremonial për një jetë të re që duhet të punojnë për të jetuar. Ekzistenca e një m onarkie është një pranim që një qeveri nuk mund, ose nuk kujdeset për të zgjidhur p roblemet e njerëzve. Në vend të kësaj, ai ofron spektakël. Gjithmonë ka qenë më e lehtë të ngresh një familje në një jetë luksoze përrallore sesa të bësh punën e z ymtë të ngritjes së çdo familjeje në një standard të mirë jetese. Njerëzit e thjeshtë financojnë stilin e jetës së një elite të vogël, të ekzaltuar dhe plotësisht të p adenjë, në vend se anasjelltas. Çdo komb që ka ende një m onarki në 2021 po provon se ka një mungesë marramendëse të t rillimit r evolucionar, transmeton lexo.com.al.

Amerika është f ajtore për shumë k rime kundër njerëzimit, por kjo është një gjë që ne e kemi bërë drejtë. Presidentët tanë mund të jenë një turp kombëtar, por të paktën nga amerikanët nuk kërkohet të përkulen para ndonjë njeriu të pavlerë të pasur tërësisht të rastësishëm, pretendimi i të cilit për legjitimitet është fakti i të qenit fëmijë i fëmijës së fëmijës së dikujt që ishte, shekuj më parë, g angsteri më e madh i kombit. Po, ne kemi varësinë tonë h ipnotike kapitaliste ndaj të famshmëve, por m onarkia është diçka krejt më e s htrembëruar – sikur familja Bush, Kardashians dhe Falwells të ishin mbështjellë të gjithë në një k ult të famës gjysmë-fetare, në krye me një dozë i mperializmi.

Çfarë është m onarkia nëse jo nderimi më i lartë i p abarazisë? Bazuar jo në vlerën morale, por në a ksidentet e trashëgimisë, një grup i vogël njerëzish mbushen me miliona dollarë të vjela nga publiku dhe adhurohen si perëndi sentimentale n acionaliste, në këmbim vetëm për të kryer detyrën e “të qenit i këndshëm në publik”, gjë që e bëjnë me sukses të përzier. Më shumë se 60 milion qytetarë, shumë prej tyre që jetojnë në varfëri, janë udhëzuar të festojnë sesa të u rrejnë këtë tablo të e kzagjerimit. Atyre u thuhet që të jenë të lumtur që dikush ka një jetë si në ëndërr, edhe nëse nuk janë ata, dhe të jetojnë të menjanuar përmes kësaj shfaqjeje mbretërore, në vend që të kërkojnë barazi për të gjithë të tjerët. Kurora do të vlerësonte shumë nëse ju pranonit këtë shfaqje sesa të kaloni kohën tuaj duke lexuar Karl Marx, transmeton lexo.com.al.

Dhe ky plan duket se po funksionon: Më shumë se katër në pesë të rritur britanikë kanë një pamje pozitive të mbretëreshës. Tërheqja e kapelave të bukura është e vështirë të kapërcehet. Yjet e kësaj shfaqjeje të pangopur do të ndryshojnë me kohën. Princat dhe princeshat e reja do të lindin, dasmat e bollshme do të bëhen, njerëz të ndryshëm do të marrin radhën e tyre për t’u ulur në fronin e butë. Këto m akinacione, secila prej tyre e krijuar për të tërhequr vëmendjen e publikut për një kohë, janë vetëm p ërplasjet e termiteve në majë të folesë së madhe që është vetë m onarkia. Ushqehet me vrullin e njerëzve që punojnë dhe e rivendos atë në një shtëpi gjigante për vete.

Shfuqizimi i m onarkisë nuk duhet të jetë shumë i ndërlikuar. Së pari ju merrni shtëpitë e tyre. Pastaj ua heq pasurinë. Atëherë ju u hiqni titujt. Të gjitha ato gjëra i përkasin publikut dhe ata mbajtës i kanë mbajtur ato për shumë kohë. Lajmi i mirë për familjen mbretërore është se ekonomia duket se po rikthehet. Nuk duhet të jetë shumë e vështirë për ta që të gjejnë punë, duke marrë parasysh edhe mungesën e përvojës praktike. Ata mund të gjenin punë të ndershme në një treg Tesco. Çfarë mundësie e mrekullueshme për t’i parë ata të fitojnë jetesën e tyre të ndershme duke punuar, për herë të parë në jetën e tyre. Siç pjesët më të mira sociale na thonë neve të tjerëve, puna e palodhur është e mirë për vetëvlerësimin. Unë pres që ata do të jenë së shpejti më të lumtur se kurrë./NYT/Lexo.com.al/e.c.